http://pdp.rs.ba/tsrnadak-hrvatska-krshi-ludska-prava/

Шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак критиковао је Хрватску због одлуке градског вијећа Вуковара о укидању двојезичних табли, односно ћирилице, оцијенивши да је ријеч о кршењу људских права српске националне мањине.

Шеф дипломатије БиХ и предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Игор Црнадак нагласио је да је да је за БиХ важно да током председјавања афирмише ту међународну организацију као универзалног зашитника људских права.

Савјет Европе већ је оштро критиковао онемогућавање двојезичних натписа у Вуковару, подсјетио је министар на конференцији за новинаре у Сарајеву. Додаје да сматра да је на тај начин потврдио да је организација која није нимало изгубила на вјеродостојности и да у први план ставља поштовање људских права.

Црнадак истиче да је Савјет Европе раније упутио неколико препорука Хрватској у циљу осигурања поштовања права припадника националних мањина, али оне, сматра, „нису испоштоване“.

„Одлуком градског вијећа Вуковара, којом се практично забрањује ћирилица, ове су препоруке одбачене и желим у овом својству да осудим ту одлуку, као и уклањање натписа службеним или вандалским путем“, рекао је Црнадак.