http://pdp.rs.ba/tsrnadak-dodikova-ideja-da-se-sudi-za-ve/

Важно је да БиХ буде присутна на самиту лидера када је у питању борба против ИСИЛ-а. Мислим да је добро што ћемо, на челу са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем, бити присутни, истакао је у вечерашњем интервјуу за Дневник ТВ1 Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

ТВ1: Да ли је и колико жалба Хрватске којом је блокиран извоз млијека из БиХ у ЕУ утицала на добросусједске односе?

ЦРНАДАК: За сада није и ја се надам да неће. Ми смо се, након што смо сазнали шта се десило, фокусирали да се блокада склони и да наше млијеко крене вани. Мислим да није било разлога, јер је нанесена двострука штета. Једна је материјална за наша предузећа која су испунила све услове за извоз, а друга је што се овим дао вјетар у леђа антиевропским код нас, јер с правом кажу – то је та Европа. Дала нам је да достигнемо стандарде, а када смо их достигли, ставили су нам рампу из потпуно другог разлога. Ради се о врсти уцјене, за коју се надам да ће бити иза нас за који дан. Мислим да је министар Шаровић са својим тимом урадио велики посао. Ја сам са својим сарадницима овај период искористио да најмање десетак министара иностраних послова ЕУ добију јасну слику колико је то нас погодило. Оптимиста сам и по питању тога да ћемо ићи с млијеком вани и по питању тога да ће се односи са Хрватском наставити развијати у добром правцу.

ТВ1: Јесте ли имали контаката с хрватским званичницима?

ЦРНАДАК: Не. С делегацијом смо се срели на Бечкој конференцији и управо тада мо сазнали. Након тога није било никаквих сусрета.

ТВ1: Хрватска може блокирати изградњу моста на Сави код Градишке. Шта у том случају?

ЦРНАДАК: Ја бих радије дао оцјену да сматрам да до блокаде неће доћи. Мислим да Хрватска након верификације на Бечкој конференцији, гдје је мост у Градишци добио од ЕУ зелено свјетло, неће ући у рискантан потез да прави блокаду. Очекујем да идуће године видимо почетак радова мосту. Ради се о једном пројекту који ће отворити и Бањалуку и РС и БиХ према Европи и спојити аутопутеве Бањалука – Градишка и Загреб – Београд, те скратити људима пут и према ЕУ и према Србији.

ТВ1: Мост на Сави је један од пројеката. Какве бенефите ће грађани БиХ дугорочно осјетити од Бечке конференције и свега што се горе дешавало?

ЦРНАДАК: Конференција је имала двије главне ствари када је БиХ у питању, то је да је европска перспектива преточена у европску будућност, јер више нико не спори да ће ЕУ бити што треба да буде тек када земље западног Балкана изврше интеграције. Друга ствар је снажна подршка пројектима који се односе на инраструктуру и енергетику, те на повезивање региона. То ће моћи да осјете сви, јер ако сљедеће године почне да се гради мост и брзо буде завршен, стотине хиљада људи ће то користити. Очекујем да ће и други пројекти наредних година бити нешто видљиво. Од тога ће грађани имати конкретну корист. Знамо зашто смо се, као земља консензусом опредијелили за европски пут, за сређенији живот, више стандарде и бољи живот за све људе који овдје живе.

ТВ1: Током разговора с америчким званичницима сте споменули да је могуће да амерички Конгрес усвоји закон који ће омогућити да роба из наше земље има повлаштени статус приликом увоза у САД. Како ће то функционисати у пракси?

ЦРНАДАК: То је нешто што није ново у потпуности. Имали смо, у складу с добрим односима, раније аранжман који је обнављан повремено да око 3400 производа из БиХ иде у САД са значајним царинским олакшицама. Била је једна врста застоја, не желим да полемишем о разлозима, али је отклоњен и у јулу ове године је дошло до усвајања ових олакшица у Конгресу. Та процедура је мало дуже трајала и ово је први пут да смо то објавили и ради се о корисној ствари за један број привредних субјеката из БиХ. Тај аранжман, који је већ на снази, трајаће до краја 2017. године.

ТВ1: Милорад Додик није баш задовољан радом српских представника у институцијама БиХ. Спрема чак и закон којим би се судило за велеиздају. Какву то Додик поруку шаље?

ЦРНАДАК: Идеја је била да се застраше људи који су у заједничким органима из РС. То није успјело. Не да се нисмо препали, него се у интерној комуникацији шалимо с тим. Шаљива је то ствар, али нажалост долази од особе која је на функцији и која не би требала да се игра с таквим стварима. То у потпуности одбацујемо. Из угла мене и моје партије, три битна елемента нашег предизборног програма се полако испуњавају. Економски дио, који нам је јако важан, види се кроз пројекте који долазе. Што се тиче очувања РС, радимо на реформама, али смо прецизно рекли да смо на овом путу заједно све до момента док не буде угрожен уставноправни положај РС. Око тога преговарања нема и мислим да је позиција РС сигурна. Имате борбу против корупције и криминала. То је можда простор на коме су очекивања највећа. Неке ствари се ту не могу увијек рећи јавно, али, колико знам, доста добро теку припреме за почетак озбиљне борбе против криминала и корупције. Мислим да смо, у Савјету министара, задњих четири – пет мјесеци направили добар посао. Тај посао се ради без СНСД-а и они су због тога нервозни. Други разлог је тај да смо врло близу отварања крупних политичких афера и политичке корупције. Видјет ћемо када то све крене, мислим да ће нервоза која постоји данас бити нешто јаснија.

ТВ1: Какав је ваш став по питању евентуалног ОЕБС-овог увида у документацију Тужилаштва БиХ?

ЦРНАДАК: Имамо озбиљан проблем са тим да на пољу ратних злочина није урађено довољно. Постоји интерес ОЕБС да помогне том процесу. Вјерујем да је намјера позитивна и да желе дати свој допринос. Треба пронаћи начин на којим им се може омогућити допринос процесу. То, наравно, не смије угрозити процесе. Цурење података који могу угрозити процесе се не смије десити.

ТВ1: Предсједништво БиХ је прихватило позив на самиту у САД-у о борби против ИСИЛ-а и насилног екстремизма. Усвојена је и одлука о оснивању фонда за западни Балкан. Колико су ове двије ствари битне за БиХ?

ЦРНАДАК: Важно је да БиХ буде присутна на самиту лидера када је у питању борба против ИСИЛ-а. То је континуитет, јер су биле двије министарске конференције у протеклих годину дана. БиХ је подигла учешће са нивоа политичке подршке на ниво материјалне подршке кроз донацију муниције. У свим мојим комуникацијама јасно је назначено да је наше учешће очекивано и значајно. Мислим да је добро што ћемо, на челу са предсједавајућим Човићем, бити присутни. Оснивање фонда је нови алат за проширивање сарадње међу земљама западног Балкана, те нови алат за привлачење новца за пројекте на овом простору. Фонд ће бити потписан и основан актом о оснивању у новембру у Прагу. Очекујем да брзо добијемо ефекте. Из разговора с министрима, схватио сам да и они имају значајна очекивања и да ћемо сви од новог механизма добити добре ефекте.