http://pdp.rs.ba/tsrnadak-dodik-prijeti-osvetom-po-zakonu/

Додик пријети осветом

Кад ћу и шта ћу ућинити, то ћу ја одлучити; држим се једне кинеске пословице да се освета сервира хладна, а никад врућа

Милорад Додик, 16.02.2016.

У овим ријечима предсjедника Ррепублике Српске Милорада Додика, упућених министру спољних послова БиХ Игору Црнатку са конференције за новинаре, 16. фебруара, нема елемената кривичног дјела угрожавања безбедности.

Тако је одлучило Окружно тужилаштво Бањалука, које је донјело наредбу о непровођењу истраге против Додика.

Информацију је Тужилаштву и МУП РС поднео председник ПДП Бранислав Бореновић, неколико дана након Додикове конференције за медије, на којој се обрушио на Црнатка.

Тада је предсједник РС изјавио да је Црнадак, боравећи у САД, искључиво захтевао широку и опсежну истрагу против њега на свим нивоима, с циљем да га наводно онемогући да било шта ради. Додик је тада рекао да се ту не ради о политичком захтеву, него о захтеву кога сматра личним, додајући да то неће опростити.

Међутим, поступајућа тужитељка Тања Мрђа сматра да у тим речима нема озбиљних претњи да ће Игора Црнатка, или неког блиског њему, убити, отети, тешко телесно повредити, нанети му зло подметањем пожара, експолозијом или неком другом опасном радњом и средством, нити има озбиљних претњи по његову функцију министра.

– Изговорене речи се могу тумачити на различите начине, али објективно не представљају претњу у кривичноправном смислу. Освета јесте мотив и у правилу ниска побуда за извршење било ког кривичног дела. Освета у политичком, економском, радном или неком другом смислу није освета у кривично правном смислу – наводи се у наредби.

Председник ПДП Бранислав Бореновић каже да је ово још једна потврда да је правосуђе РС „под потпуном контролом Милорада Додика“.

– Нису се потрудили ни да провјере озбиљне претње Додика, него су брже боље одлучили да не проводе било какву истрагу. Цијела јавност је чула шта је поручио Црнатку. То је за мене шокантно и скандалозно и не треба да нас чуди зашто се налазимо на самом дну по животном стандарду, а на самом врху по корупцији и криминалу – каже Бореновић.

Консултације пре жалбе

Функционери ПДП имају право да против ове наредбе поднесу притужбу Канцеларији тужиоца, али Бореновић каже да ће одлуку о томе донети после страначких консултација.

– Питање је да ли то уопште има смисла након овакве одлуке тужилаштва – каже Бореновић.

Повезане вијести: