http://pdp.rs.ba/tsrnadak-bih-se-protivi-izgradni-odlag/

Министар иностраних послова БиХ и предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Игор Црнадак учествовао је у раду 59. редовне сједнице Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) која се од 14. до 18. септембра 2015. одржава у Бечу.

Црнадак је присуствовао јучерашњем отварању годишњег засједања Генералне конференције и у послијеподневним сатима говорио у оквиру генералне дебате Генералне конференције.

Током обраћања нагласио је да Босна и Херцеговина као чланица ИАЕА испуњава све обавезе које произлазе из међународних инструмената који се односе на сигурну употребу извора јонизирајућег зрачења, као и да испуњава све међународне обавезе у вези с непролиферацијом нуклеарног оружја, а у складу с важећим међународним споразумима.

Такође, рекао је да Босна и Херцеговина кроз постојеће институционалне капацитете настоји да унаприједи систем који је установљен у складу с највишим међународним стандардима ИАЕА, али и стандардима Европске уније.

Министар Црнадак је изразио забринутост због активности сусједне Републике Хрватске које се односе на изградњу одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада у близини границе с Босном и Херцеговином код Новог Града.

Истакао је да се Босна и Херцеговина снажно противи изградњи наведеног одлагалишта и изразио увјерење да Република Хрватска може пронаћи прикладније рјешење за наведене активности, које не би довело у опасност добросусједске односе двију земаља.

Предметна изјава министра иностраних послова БиХ и предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе Игора Црнатка представља прво званично исказивање става БиХ о наведеној теми, и то на највишем нивоу, у сједишту Међународне агенције за атомску енергију.

Обраћање министра Црнатка, укључујући и дио који се односи на одлагалиште нуклеарног отпада у Хрватској на граници с БиХ, биће уврштено у званичне документе Генералне конференције, чиме ће став БиХ о наведеној теми бити документован од Међународне агенције за нуклеарну енергију.

– Увјеравам вас да ће Босна и Херцеговина наставити с активностима које се односе на јачање нуклеарне безбједности и испуњавање међународних обавеза у овој области. Такође, жељели бисмо да се укључимо у активности међународне заједнице које се односе на сигурно кориштење нуклеарне енергије и осигурање безбједности за њену употребу – истакао је министар Црнадак на крају обраћања.

На маргинама Генералне конференције ИАЕА у Бечу министар Црнадак се састао с извршним директором Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) Јуријем Федотовим.