http://pdp.rs.ba/tsrnadak-bih-ne-treba-tre-i-entitet-day/

Не треба ни трећи ентитет, ни Даyтон 2, него снажан економски развој

Министар вањских послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак суделује на Globsec Tatra, који се од 28. до 30. октобра одржава у Братислави. Црнадак је данас суделовао на сесији “ (Недостајући) дио слагалице: Западни Балкан“ заједно с министрима вањских послова земаља регије.

У свом обраћању Црнадак је захвалио домаћину на одличној организацији Суммита, те истакнуо да позитивна одлука Вијећа за опште послове да затражи од европске комисије да достави Мишљење о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, представља значајан корак БиХ на путу ка ЕУ.

Црнадак је упознао судионике панела да ће  комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханнес Хахн, упитник Еуропске комисије доставити институцијама Босне и Херцеговине почетком сљедеће године, те изразио наду да ће одговори бити припремљени на вријеме. Рекао је како очекује снажну и недвосмислену подршку ЕУ у суочавању с овим и другим тешким изазовима који стоје пред Босном и Херцеговином.

Говорећи о регионалној сарадњи, министар Црнадак је поновио опредељеност Босне и Херцеговине да снажно развија односе у регији, прије свега са Србијом и Хрватском.

У том контексту поздравио је посјету предсједника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића Босни и Херцеговини, као и одлуку нове Владе Хрватске да сурадња с БиХ буде један од њених главних вањскополитичких приоритета.

– Посебно је важан став Хрватске да ће поштовати сваки договор три конститутивна народа у Босни и Херцеговини – закључио је Црнадак и додао да БиХ не треба ни трећи ентитет, ни Даyтон 2, него снажан економски развој и процесуирање случајева корупције на највишој разини, што ће вратити оптимизам и перспективу обичном народу у Босни и Херцеговини.

Говорећи о сигурносном аспекту сарадње ЕУ и земаља западног Балкана, Црнадак је рекао да су заједничке акције и сарадња између ЕУ и западног Балкана од кључног значаја и уједно предуслов за сигурност читавог континента и економски напредак.

– Босна и Херцеговина има интерес да се активно укључи у борбу против тероризма, укључујући и борбу против радикализације и насилног екстремизма, али и борбу против илегалне трговине оружјем. Размјена информација и оперативна сарадња су кључни у борби против тероризма. Евидентно је да су надлежне институције и агенције за провођење закона у Босни и Херцеговини у потпуности посвећене бескомпромисној борби против највећег сигурносног изазова 21. вијека – тероризма – заључио је министар Црнадак.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно