http://pdp.rs.ba/trivic-tegeltija-krsi-zakon/

Предсједник Програмског савјета за економију ПДП-а Јелена Тривић изјавила је да министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија крши закон јер, како каже, врши притисак на Главну службу за ревизију јавног сектора.

„Министрово није да врши притисак, већ да спроводи препоруке из ревизорског извјештаја“, рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она сматра да Министарство финансија трезорским финансирањем Главне службе за ревизију контролише ову службу која, због тога, већ ради у отежаним условима и под притиском.

Тривићева не очекује да Тегелтија поднесе оставку због мање исказаног дефицита у буџету Српске за 130 милиона КМ, јер сматра да је то требало да уради и раније због пропасти три банке у Српској за само двије године.

„Очекујем да се истражни органи позабаве овим питањем, прво јер министар врши притисак на рад Главне службе за ревизију и друго, јер је ревизија утврдила кредит Фонда ПИО у износу од 16 милиона КМ који није нигдје евидентиран“, рекла је Тривићева.

Говорећи о укупном дугу Републике Српске од 5,5 милијарди КМ, Тривићева је рекла да Влада Српске нема никакву стратегију да се избори са отплатом кредита.

„Рјешење овог проблема је једино репрограм постојећих дугова“, рекла је Тривићева и додала да ПДП процјењује да би се репрограмом годишња рата кредита могла смањити за 50 милиона КМ.

Повезане вијести:

ПДП РС