http://pdp.rs.ba/trivic-ekonomija-mora-imati-prednost-nad-politikom/

Предсједница Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић сматра да све политичке тензије у Републици Српској и БиХ треба оставити по страни и допустити животним социо-економским темама да испливају у први план, јер ће то дугорочно и позитивно утицати на живот грађана.

„Све те тензије и приче о НАТО само су дневно-политичке теме. ПДП има намјеру и жељу да се до избора наредне године потруди да економске теме стави у први план, без обзира што то у политичком смислу може бити и контрапродуктивно“, изјавила је Тривићева данас новинарима на Јахорини.

Она је истакла да су учесници дводневне конференције о развоју економских политика ПДП-а идентификовали неколико кључних економских проблема у привреди Републике Српске с циљем да се на те теме дају конкретни одговори, смјернице и рјешења.

Према њеним ријечима, три највећа економска проблема у Републици Српској су огромна пореска оптерећења, првенствено на рад, што онемогућава развој привреде, затим проблем дугова и проблем лоше пословне климе, односно пословног амбијента.

Она додаје да Српска мора смањити нерационално високе трошкове који иду из буџета, уз смањење пореза и доприноса, те да дугове треба ријешити путем репрограма и преговора са кредиторима како би годишња отплата дугова била смањена за око 50 милиона КМ, чиме би били створени услови за повећање пензија за пет одсто годишње.

„Наша је порука да новца има, односно могло би га бити уколико би се Влада Републике Српске рационално понашала. Међутим, свједоци смо сваког дана да таквог понашања нема, а без тога нема финансијске консолидације“, каже Тривићева.

Члан Економског савјета ПДП-а Дарко Пашалић очекује да ће бирачи у Републици Српској препознати напоре ове странке да економију ставе у први план.

„Сматрамо да све политичке елите у земљи коначно треба да преузму одговорност за стварање стабилнијег економског амбијента и квалитетнијег пословног окружења, повољног за много веће привлачење страних инвестиција“, рекао је Пашалић.

Он истиче да ће на дводневној конференцији о развоју економских политика ПДП-а бити утврђен сет мјера и приједлога чији је циљ већи привредни раст, већа стопа запослености, бољи стандард грађана и друго.

„Да би се то спровело, наравно да је неопходна већа одлучност свих нивоа власти, прије свега на активностима које би ограничавале раст јавне управе, елиминисале растући буџетски дефицит и промовисале оријентацију ка инвестиционој потрошњи, односно развојним пројектима.

У раду конференције у хотелу „Лавина“ на Јахорини учествују и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и почасни предсједник странке Младен Иванић.

(Вијести.ба / СРНА)

Повезане вијести:

ПДП РС