http://pdp.rs.ba/trebinje-szp-peticija-struja/

Требињски Савез за промјене изразио је негодовање због могућег поскупљена струје у Републици Српској. На Тргу слободе у Требињу организовали су петицију против поскупљења струје, коју ће грађани моћи да потписују наредних дана.
То је, каже градоначелник Вучуревић, упозорење да до повећање цијене електричне енергије не смије доћи, јер за тако нешто, иако струка мисли другачије, не постоји нити једно реално оправдање.
Из Савеза за промјене сматрају да су учинили добар потез, те да ће списак са именима грађана који су незадовољни бити поприлично дуг.

Тај списак ће, како су планирали, прослиједити ресорном министарству, не би ли им предочили колико је људи против такве одлуке.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић је ударио на републичку власт и позвао грађане да се удруже и кажу не СНСД-у и коaлицији.

„Не може народ плаћати ничије виле, нити нечије кредите и бахамалије. Народ треба стварати усове да преживи. Позивам све грађане Републике Српске, од Требиња до Новог Града, да изађу на улице и да збацимо ову срамну, пљачкашку организацију, коју предводи СНСД и њен предсједник, а који немају други ефекат него уништавање РС. Протестом Савеза за промјене и градске управе, против поскупљења струје, желимо да изразимо опште незадовољство грађана Требиња и Херцеговине и увјерен сам и свих грађана Републике Српске. Желимо да кажемо доста пљачки и тиранији. Ово је велики удар на оне који једва подносе терет економске кризе, у коју су, не својом вољом, доведени“, рекао је градоначелник Вучуревић.

Да најављено поскупљење струје може донијети нешто добро грађанима, каже предсједник Градског одбора СДС-а у Требињу Видомир Бегенишић, и у Савезу за промјене би размислили још једном да ли би негодовали.

„Требају нам објаснити подробно како се кренуло и како се уоште дошло до те иницијативе. Који су то разлози па се иде у поскупљење. Оно што је евидентно, јавности нису предочени прави подаци зашто су одређена предузећа унутар мјешовитог холдинга губиташи. Сада хоће преко леђа грађана да пробају да покрију те губитке, и да могу да запосле активисте, сад пред изборе. Ако би то поскупљење довело до неких нових инвестиција, ми бисмо можда још једном о свему размислили, али се о томе не ради“, сматра Бегенишић.
Петицију ће грађани моћи да потпишу и наредних дана, а из Савеза за промјене се надају да ће исто бити организовано и у осталим градовима Републике Српске.

Подсјећамо, још увијек није одлучено да ли ће и за колико поскупити струја у Републици Српској. На јучерашњој сједници чланови Регулаторне комисије за енергетику једногласно су донијели закључак о понављању тарифног поступка, по ранијим захтјевима енергетских предузећа, уз разматрање и неких нових чињеница, које у претходном поступку нису узете у обзир.

Медијима у Регулаторној комисији за енергетику јуче нису могли да прецизирају када ће бити позната крајња одлука о поскупљењу.

peticija_struja_trebinje_mh_1-1024x683