http://pdp.rs.ba/trebine-pochela-dvodnevna-investitsio/

У Требињу је данас почела дводневна Инвестициона конференција на којој ће бити презентовани развојни потенцијали овог града с акцентом на секторе инфраструктуре, туризма, пољопривреде и производње хране.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је позитивним одржавање овакве конференције у Требињу, напомињући да је овај град у претходном периоду добио значајне донације од појединих земаља.

Иванић је као једну од шанси за Херцеговину навео пролазак Јадранско-јонског коридора преко Поповог поља, али и могућност проласка гасовода из Азербејџана кроз овај дио Републике Српске.

Он сматра да се треба више оријентисати на пројекте који запошљавају и да треба на њима конкретније радити.

„Добио сам списак могућих пројеката, а постоје и два инвестициона фонда која су дошла до Предсједништва БиХ, а који траже списак пројеката да се размотри могућност нових улагања у БиХ и Републику Српску“, рекао је Иванић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић оцијенио је ову конференцију позитивним искораком који би, како каже, требало да прерасте у традицију.

„Волио бих да уз ову конференцију у Требињу имамо и један репрезентативан Међународни сајам на коме би основа требало да буде вино, храна и туризам, гране по којима је овај град препознатљив“, рекао је Шаровић и додао да би као министар подржао такав пројекат.

Он је истакао да би Требиње и Херцеговина требало да имају бољу инфраструктуру, првенствено саобраћајну, наглашавајући да без саобраћајног увезивања нема квалитетног напретка, те да овај херцеговачки град треба да буде прикључен на један од кључних коридора – Јаданско-јонски.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак сматра да су овакви догађаји веома важни за нова инвестициона улагања.

„Најбитније је да са оваквих скупова пошаљемо поруку да нисмо немиран терен у који не треба инвестирати, већ напротив“, рекао је Црнадак.

Амбасадор Чешке у Бих Јакуб Скалник рекао је да ће његова земља обезбиједити грант Требињу од пет милиона евра за пројекат изградње водоводног система Зубачког платоа.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић истакао је да је циљ конференције да се представе реализовани и планирани пројекти.

Он је захвалио амбасадама свих земаља које су претходних година својим инвестицијама били присутни на овом подручју, напомињући да ће током скупа бити представљани пројекти који ће Требиње обогатити за неколико стотина нових радних мјеста.

Вучуревић је подсјетио да је Требиње претходних година из разних земаља добило пет милиона евра донација.

Конференцији, чији је организатор град Требиње у сарадњи са фондацијом „Конрад Аденауер“ и Агенцијом за унапређење страних инвестиција БиХ /ФИПА/, а која је одржана у једном требињском ресторану, присуствовали су и амбасадори Србије, Хрватске, представници Амбасаде Русије, замјеник амбасадора Црне Горе, те представници источнохерцеговачких општина.

Повезане вијести:

ПДП РС