http://pdp.rs.ba/tihomir-gligoric-vsts-u-je-svaka-kritika-pritisak/

Салиховић је суспендован, јер је био заштитник најкрупнијег политичко-државног криминала!

Посланици у државном Парламенту нису прихватили годишњи извјештај ВСТВ-а. Уз бројне критике, затражена је и посебна сједница о правосуђу, а уколико сједнице не буде, СДС најављује да ће у НСРС-у затражити покретање референдума на којем би се грађани РС-а изјаснили о реформи правосуђа у БиХ.

Који је Ваш став?

– Сама предсједница Суда БиХ јавно је рекла да у Босни и Херцеговини постоји правосудна мафија. Главни тужилац је суспендован, јер је, умјесто да гони, био заштитник најкрупнијег политичко-државног криминала. Високи судски и тужилачки савјет притом жели да нас убиједи да је све уреду и да правосуђе функционише беспријекорно. Сваку критику на свој рад проглашавају притиском и мисле да то “пије воде”.

Треба ли још један референдум РС-у, ако је онај о Дану РС-а на крају испао анкета?

– Не мислим да је референдум рјешење за ово питање, видјели смо у режији СНСД-а да народна воља изражена на референдуму никога ни на шта не обавезује, поготово не оне који су га организовали.

Мафијашка хоботница

Треба наћи начин да се институције система ослободе од пипака мафијашке хоботнице, која пријети да ово друштво напросто угуши у свим сегментима. Треба притискати са свих страна – медији, опозиција, невладин сектор, сами грађани. Најважније је разбити страх код обичног човјека и побунити се против овог ужасног испирања мозга коме смо изложени.

Колико је опозиција у РС-у јака да се супротстави позицији, односно СНСД-у?

– Опозиција ту има велику одговорност. Нажалост, питање је да ли у Босни и Херцеговини уопште постоји опозиција – сви су, наиме, на власти на бар неком од нивоа, било да је то државни, ентитетски, кантонални, општински. И свима је мање-више добро. Не би од њих нико нешто посебно да таласа. Својевремено сам предлагао да мирним али одлучним протестима (колико год је потребно) изразимо незадовољство стањем у Републици Српској.

Шта највише замјерате актуелној власти?

– Невјероватно је преко чега је све прешла наша опозиција – почев од куповине “папака” за скупштинску већину, преко неконтролисаног задуживања, злоупотребе референдума, отворене пљачке банака… Наравно да јој то није могло повећати ауторитет нити подићи углед у народу. Насупрот таквој летаргичности опозиције, Додик прелази у офанзиву – његова црна књига са именима оних који су нанијели штету СНСД-у и којим треба да се позабаве институције под његовом контролом, треба да нас додатно гурне у диктатуру у којој ће се Вођа ваљда коначно осјећати сигурно и заштићено.

”За несавјестан рад у служби” у септембру Вас је бањалучки Окружни суд осудио на казну затвора од годину, а пресуду сте добили прошлог мјесеца. Зашто сте осуђени Ви, а многи прије Вас не?

– Одговор на ово питање, а у вези с пресудом против мене у специјалном одјељењу Окружног суда, налази се управо у наведеној Додиковој црној књизи – имао сам част да будем у самом врху Додикових приоритета за одстрел, јер сам се дрзнуо да изнутра проговорим о томе у шта се његова странка претворила. Зато сам драконски кажњен за оно за шта би у нормалној држави вјероватно био похваљен (умјесто плаћања огромних хотелских рачуна, радије сам плаћао закуп неколико станова за потребе смјештаја запослених).

Додиков законик

На ту срамну пресуду уложио сам жалбу Врховном суду Републике Српске, па ћемо видјети какав ће бити исход, да ли је Додиков законик звани црна књига достављен Врховном суду, као налог за обрачун са критичарима режима. Додик и ја једноставно имамо дијаметралне циљеве – он се бори против оних који наносе штету његовом клубу одабраних, ја се борим против њега и његових који наносе штету свим осталим који желе да живе у нормалној и уређеној Републици Српској.

Извор Oslobođenje.ba

Повезане вијести: