http://pdp.rs.ba/tali-i-zolak-vlast-srpske-je-pokrovit/

Највећи криминал у Републици Српској има покровитељство и у власти Републике Српске и Бањалуке – тврде представници бањалучког одбора Партије демократског прогреса (ПДП) указујући да је без регулационог плана урађен приступни пут за пословни објекат „Гранд траде“ одбјеглог осуђеника Милета Радишића.

Најавили су да ће о свему упознати и посланике Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Градског одбора ПДП Зоран Талић рекао је на прес конференцији, која је одржана непосредно уз велики пословни објекат „Гранд траде“ који је у изградњи, да приступни пут, који је урађен за тај објекат не постоји у регулационом плану, али да градске власти то толеришу.

Талић је најавио да ће од надлежних у Бањалуци тражити одговор зашто „пресуђени криминалци могу директно изаћи на главну цесту без регулационог плана, док поједини грађани не могу да ураде приступни пут, иако је то регулисано регулационим планом“.

И потпредсједник Градског одбора ПДП Александар Золак подсјећа да су још у марту прошле године поднијели кривичне пријаве против одговорних лица градске власти Бањалуке, Правобранилаштва и Геодетске управе Републике Српске у вези са, незаконитим радњама које прате изградњу пословног објекта „Гранд траде“.

-Ништа до данас није урађено поводом те кривичне пријаве, јер институције које би требало да се баве овим проблемом не раде свој посао. Њихов рад се своди на покривање криминалних радњи људи у власти и блиских власти – навео је Золак.

Сматра да ће, ако се власти не врате у законске оквире, ускоро и народ реаговати због оваквих случајева, јер му је доста обмана и лажи.

Миле Радишић, власник фирме „Гранд траде“ из Бањалуке је осуђен на три године затвора због малверзација акцијама „Медицинске електронике“, али је умјесто у затвор, побјегао из Српске.

Послије конференције ПДП, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић потврдио је да је за пословни објекат фирме “Гранд траде” издато привремено рјешење за изградњу приступних путева. Он је потврдио да приступни путеви нису урађени по важећем регулационом плану, јер „регулациони план није реалан“.

“Ради се о привременом рјешењу које је надлежно градско одјељење дало зато што сматра да је нереално рјешење по постојећем регулационом плану. Регулациони план је ту предвидио саобраћајницу са четири траке, што није реално јер би у том случају морао да се струши читав низ приватних кућа“, рекао је Гаврановић.

Он је „нереалан“ регулациони план објаснио тиме што је приликом његове израде превладала „амбиција да се граде шире саобраћајнице, али сада се видјело да имамо лимите“.