http://pdp.rs.ba/szp-kritika-dns/

Савез за промјене критикује ДНС због поскупљења струје: Ваша „ријеч“ је лаж!

Савез за промјене најоштрије осуђују одлуку Регулаторне комисије за енергетику о поскупљењу електричне енергије која ће довести до ланчаног раста цијена роба и услуга у Републици Српској.

Поручују да ће одлука о поскупљењу бити штетнија него што ова бахата власт увјерава и да ће СзП учинити све како би се поништило поскупљење које су наметнули грађанима.

Миленко Ристић, члан Предсједништва ПДП, је рекао да је очигледно да након колапса здравственог система слиједи колапс електроенергетског система у Републици Српској.

Наводи да је власт повећала намете и пољопривредницима тако да сада за једно пољопривредно газдинство укупни намети иду до 220 марака.

“Из свега овога може се закључити да су неминовни пријевремени избори које треба одржати заједно са локалним изборима”, казао је Ристић.
Шеф Ресора за енергетику СДС Славиша Ковачевић каже да је разлог овог поскупљења страначко запошљавање, неефикасна управа и вишемилионски штетни уговори.

Истиче да је само у 2014 је у електропривреди Републике Српске запослено преко 800 нових радника.

“ У 2005. години за плате у електропривреди у РС је ишло 112 милона КМ или 19 одсто укупних прихода. Данас је тај број, након десет година и 1.500 нових запослених, 234 милиона или 30 одсто укупних прихода. Ненамјенским трошењем средстава и превеликим бројем запослених електропривреда и РС су оштећени су за најмање 640 милиона марака”, казао је Ковачевић, додајући да се од тих средстава могао изградити један нови термоенергетски објекат који би био у власништву свих грађана РС.

Он је оцијенио да Министарство индустрије и привреде РС лоше ради свој посао па умјесто растерећења привреди, која би отворила нова радна мјеста, уводе поскупљења и намете.

Неприхватљиво је, додаје он, да се на овај начин санирају финансиски губитци у електропривреди.

“Нису истините тврдње да ће просјечни становници имати само двије марке поскупљења. Електропривреда ће на годишњем нивоу од грађана узети додатних 15 милиона марака, а од привреде 13 милиона”, казао је Ковачевић.

Истиче да је електропривреда пред колапсом и да је то потврдио и сам министар енергетике и рударства Петар Ђокић који је јавно признао да је електропривреда пред финансиским сломом.

Ковачевић је подсјетио на изјаву предсједника ДНС-а Марка Павића да неће дозволити поскупљење електричне енергија.

Изборни слоган ДНС је био” ријеч је ријеч “очигледно је у овом случају то значи “ријеч је лаж””, казао је Ковачевић.

Горан Ђорђић, посланик СНС у Народној скупштини Реплике Српске, каже да је свима постало јасно да владајућа коалиција не мисли о интересима грађана и њиховим потребама.

“ Савез независних социјалдемократа је сада постао такозвани СНСД јер политика са којом су купили повјерење грађана нема везе са социјадемократијом.

Лидеру ДНС-а Марку Павићу, Ђорђић је поставио питање зашто нема храбрости да изађе пред грађане и каже зашто их је преварио.

Наводи да је постало потпуно јасно да актуелна већина у РС више нама подршку грађана и да им је у борби за власт преостала само политичка корупција и куповина гласова.

“Они ће на локалним изборима покушати да поново политичким притиском купују гласове и ућењују запослене у електропривреди. Пошто су шватили да немају другог новца одлучили су да то финансирају грађани РС преко рачуна”, казао је Ђорђић.