http://pdp.rs.ba/svraka-pokretanje-odgovornost-za-one-koji-ne-uplacuju-poreze-i-doprinose/

„Стање у здравству Републике Српске је катастрофално, здравствене установе дугују око 513 милиона КМ, за порезе и доприносе 216, 6 милиона , а кредитна задужења су  око 296 милиона и то су подаци од прије годину и по дана, а сада ко зна колико су та дуговања већа“, 

рекао је у Бања Луци Милан Шврака, посланик ПДП у НС РС и предсједник Програмског савјета за здравство.

Са 31. мартом ове дуг здравствених установа према Фонду ПИО РС је био 113 милиона КМ, док је 2011. он износио 12,4 милиона, то је повећање од преко 100 милиона, у року од само 5 милиона, подаци су ПДП-а.

„Актуелна власт врло добро увиђа да дуговања расту, али на то не реагује, што говори у прилог томе да морају отићи“, нагласио је Шврака.

Само болница Касиндол од 60 мјесеци није уплатила дуговања за 55 мјесеци, Клинички центар Бања Лука 42 мјесеца од 60 мјесеци, болница Добој 44 мјесеца, болница Градишка 36 мјесеци.

„Истовремено, поставили смо посланичко питање колики је укупни дуг свих пореских обвезника према Фонду здравства РС и дошли до података од 280 милиона КМ, од тога 104 милиона дугују здравствене установе, Влада РС и остали буџетски корисници. У 2015. години чак 37.300 радника није имало уплаћен нити један мјесец да пензионо-инвалидско осигурање“, рекао је Шврака.

Стога у ПДП траже покретање одговорности против било кога ко није уплатио порезе и доприносе за раднике, реорганизацију Фонда здравственог осигурања, реформу примарне и секундарне здравствене заштите.

ПДП ће мјере које треба предузети како би се стабилизовао систем здравства у РС детаљније презентовати у наредном периоду.

Повезане вијести: