http://pdp.rs.ba/svraka-nize-cijene-lijekova-godisnje-ustede-50-miliona-km/

Члан Предсједништва ПДП-а Милан Шврака изјавио је у Бањалуци да ће новим правилником о контроли цијене лијекова бити снижене цијене лијекова и на годишњем нивоу у БиХ уштеђено 50 милиона КМ.

“Према овом правилнику, предвиђено је да фондови здравственог осигурања у БиХ имају значајне уштеде новца, око двије трећине од 50 милиона КМ. Када Савјет министара БиХ усвоји нови правилник, добављачи лијекова имаће рок од 60 дана да ускладе цијене”, рекао је новинарима Шврака и подсјетио да је и Свјетска банка тражила да буде усвојен нови правилник о контроли цијене лијекова.

Он сматра да је свака уштеда важна за здравствене системе у Српској и БиХ, који имају велика финансијска дуговања.

“Лијекови у БиХ су много скупљи него у региону и за наше грађане веома је значајно усвајање наведеног правилника”, додао је Шврака.

Коментаришући изјаву министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије да су у приједлогу правилника о лијековима, који је предложио бивши директор Агенције за лијекове БиХ из СНСD-а, уштеде биле 56 милиона евра, док ће, према новом правилнику, бити 35 милиона евра, Шврака је рекао да је ова изјава произвољна и да се желе потцијенити ефекти читавог посла.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно