http://pdp.rs.ba/svajcarac-pao-u-nsrs/

Закон о конверзији кредита у “швајцарцима” пао је у Народној скупштини РС. Приједлог СДС-а упркос ранијим најавама нису подржали посланици владајуће већине.

Расправа у Народној скупштини почела је док се чекао епилог договора из Палате Републике а вијест да владајући за закон ипак неће гласати у Парламент је донио министар финансија. Зоран Тегелтија каже да власт пред банкарима није капитулирала и да је првобитна најава СНСД-а да ће подржати закон, била само тактичка варка којим су нови власници Хипо банке принуђени да грађанима предложе повољније рјешење. Опозиција оптужује да је власт поклекла под притиском ЕБРД-а.

“Хтјели су да узму паре од банке а гласове од клијената. На крају су се нажалост одлучили за ово прво јер да би спасили своје међународне кредитне аранжмане са међународним финансијским институцијама потополи су свој сопствени народ”, изјавио је Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

“Договором који је постигнут са Хипо банком, ЕБРД-ом и Америчким фондом смо направили рјешење којим ћемо помоћи грађанима РС који имају кредите у францима и спријечити било какав притисак на финансијски сектор у РС”, истакао је Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Осим опозиције разочарење исходом гласања нису крили ни представници удружења “Швајцарац”. У скупштинском холу и они су чекали вијести из Палате Републике а министар финансија поручио им је да договорено рјешење за кориснике кредита најбоље у региону. Закон СДС-а каже, понудио им је само лажну наду.

Ипак видно незадовољни чланови удружење негодовали су приликом обраћања министра финансија. Након што је Зоран Тегелтија сишао, за говорницу се попео Мирослав Миладиновић из Шамца и пред новинарима је поцијепао и чланску књижицу СНСД-а.

За то вријеме у парламенту СНСД-овци су указивали на штетност предложенег законског рјешења по цијели банкарски сектор.

“Ајмо рећи овако скидамо самар са ових људи и стављамо самар на леђа банке. И банка падне. Јел ико од нас израчунао колико то кошта по тим кредитним партијама, колико је то трајало, може ли то банка изнијети…На крају крајева могу се повући и рећи нећемо да то плаћамо, шта ћемо онда са депонентима?”, питао је Срђан Амиџић, посланик СНСД-а у НСРС.

Маринко Божовић, посланик СДС-а је имао другачије мишљење.

“Ово рјешење које сте ви овде прочитали које је Хипо банка понудила нисте договорили са корисницима кредита и синоћ и данас сте само преговарали са банком”, рекао је Божовић.

На све стране пљуштале су оптужбе а опозиција све вријеме тврдила да власт брани ставове Хипо групације. За то вријеме у СНСД-у су тврдили да предложени закон СДС-а не нуди одговор ко ће на крају платити насталу штету.Тврде да је данашњи договор са Хипо групацијом донио добро рјешење за све остале грађане јер је првобитна опција била да настала штете дијелом падне на терет пореских обавезника. Овако ће сав терет изнијети корисници кредита и Хипо групација.