http://pdp.rs.ba/sutra-sastanak-ivanica-crnatka/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак састаће се сутра у Бањалуци поводом одлуке бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да поднесе захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

Састанак ће бити одржан у кабинету српског члана Предсједништва БиХ у Бањалуци са почетком у 10.30 часова.

Предвиђено је да Црнадак одржи конференцију за новинаре у 11.00 часова.

Иванић је данас раније рекао да је најављено подношење захтјева за ревизију пресуде, које је иницирао Изетбеговић, изазвало озбиљне политичке импликације и да је то наставак констинуираног споровођења криза које изазва СДА.

„СДА изазива континуиране кризе посљедњих неколико година. Ниједна институција БиХ није одлучивала о наведеној ревизији, што значи да се дјеловало ванинституционално“, рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је посљедица дјеловања СДА и формирање паралелних структура у БиХ, што је највећи удар на Дејтонски мировни споразум од његовог од његовог потписивања.

Иванић је напоменуо да је једно од посљедица и одустајање од принципа консензуса у Предсједништву БиХ.

Он каже да би представници Републике Српске на нивоу БиХ требало да остану у институцијама БиХ, обављају дневне послове, али да не буду одржаване сједнице све док се не стекну услови за тако нешто.

Иванић је поновио да ревизија пресуде неће проћи, те да институције БиХ не стоје иза такве одлуке.

Повезане вијести:

ПДП