http://pdp.rs.ba/stenogram-sluchajevi-kriminala-koji-n/

Предсједништво ПДП, усвојило је још 28. јануара 2013.године на 14. сједници одржаној у Бањалуци, прву групу од 5 случајева за које тражи истрагу, у складу са јавним позивом предсједника РС да представници опозиције конкретно саопште гдје мисле да има криминала и да истраге директно затраже од тужилаштава.

Подсјећамо на конкретне случајеве који још увијек нису истражени:

 1. Случај „Ослобођење- Делта“

    ПДП позива да се истражи опраштање новчане казне у износу од 4 милиона КМ предузећу Делта ДМД ( у власништву Мирослава Мишковића ) изречене због кршења уговора о приватизацији предузећа „Ослобођење“. Према казни коју је изрекла Инвестиционо развојна банка, а што је и у јавности потврђено од стране званичних представника ИРБ-а, Делта ДМД (као купац Дарта трговине која је извршила приватизацију) је прекршила одребе о отуђењу и оптерећењу средстава, те обавезу запошљавања.

   Након тога, на 118. редовној сједници Владе РС донесен је Закључак да се фирми Дарта трговина (у власништву Делта ДМД) опрости казна од 4 милиона КМ, која је требала да буде уплаћена у буџет РС, односно наложено је ИРБ-у да не врши наплату поменуте казне. У Закључку није наведено никакво образложење за доношење такве одлуке.

    Сматрамо да се ради о директној штети нанесеној Републици Српској, те о кршењу правила принципијелности и једнаког третмана инвеститора, те да је више него јасна могућност почињења неког од кривичних дјела, посебно из области корупције и злоупотребе јавног положаја.

2. Случај „Робна кућа Боска“

    Случај приватизације Робне куће „Боска“ је један од оних који је у последње вријеме привукао највећу пажњу јавности, због избјегавања Владе РС да јавности представи Уговор о приватизацији, због нејасноћа око тога да ли је Уговор испоштован, односно да ли су предвиђена средства уплаћена у буџет РС и да ли је обавезе према радницима исплатио инвеститор или Влада РС. Сматрамо да је потребно да се заложите да се, између осталог, јавност коначно упозна са садржајем уговора.

   Случај „Робна кућа Боска“ има и свој други дио, јер је Република Српска, под веома сумњивим околностима, купила обвезнице Боске након приватизације, када више није имала никакве обавезе према инвеститору и то у износу од 15 милиона КМ. Куповину је извршила ИРБ, по изричитој одлуци Скупштине акционара ИРБ-а, којом предсједава предсједник Владе РС иако је била вишеструко упозоравана да се ради о ризичном пласману, што је потврдио и тадашњи главни републички ревизор Бошко Чеко.

   Посебно је битно да се случај Робна кућа Боска истражи и због тога што Боска не измирује своје обавезе по емитованим обвезницама и дуг према Републици Српској је већ сада вишемилионски, а потенцијална штета нанесена интересима РС је огромна.

 3. Случај „Хидроградња“ 

   Позивамо да се истражи приватизација предузећа „Хидроградња“ Пале, коју је 2008. године купило предузеће Интеграл за око 2 милиона КМ, које је накнадно само дио „Хидроградње“ ( хотел Панорама на Палама ) продало Министарству просвјете РС за 5,5 милиона КМ. Након тога, уговор о приватизацији „Хидроградње“ је раскинут.

   Према томе, тражимо истрагу самог процеса приватизације „Хидроградње“ и посебно трансакција које су услиједиле након приватизације, као и осталих аспеката овог случаја, јер су очигледње сумње да се ради о почињењу низа кривичних дјела, са огромном штетом по Републику Српску.

 4. Случај „ Фокус“

   ПДП тражи да се одмах истражи случај „Фокус“, који иако нема вишемилионску позадину, има огроман значај због правилног односа друштва према медијама, њиховој непристрасности и једнаком односу власти према свим радио, тв станицама и новинама, као и због неизвјесне судбине 49 радника Фокуса.

   Мора се утврдити како је могуће да ова новина направи дуг према Републици Српској већи од милион марака, да се радницима 30 мјесеци не уплаћују доприноси, да се мјесецима не исплаћују плате, те да уз то новина Фокус ужива повлаштен третман од стране Владе РС. Фокусу је Влада РС од 2009. године исплатила укупно 1,2 милиона КМ, те подржавала акције Фокуса „Најсрећнији фискални рачун“ и „Избор најменаџера РС“. Потребно је истражити одговорност власника Фокуса, Зорана Шаренца, рударског техничара из Милића настањеног у Бањалуци, као и његов однос са појединим високим функционерима који су му омогућили повлаштени положај. У овом случају постоји изразита сумња на низ могућих почињених кривичних дјела из области корупције и злоупотребе службеног положаја, уз огромну штету почињену Републици Српској.

5. Случај „ Шуме Српске “

   ПДП сматра да је потребно истражити разлоге настанка ненаплативих потраживања у износу од 31 милион КМ у предузећу Шуме Српске, која ће, према ријечима тадашњег директора Шума Српске Јакова Галића, морати бити отписана. Према наводима директора,који је у јавност изнио податак о дугу од 31 милион КМ, претходна руководства предузећа су робу давала без икаквих покрића, односно на „часну ријеч“.

   Потребно је да се утврди ко је потписивао одлуке да се шумска грађа продаје без авансних уплата, банкарских гаранција или неке друге адекватне заштите интереса Шума Српске. Такође, потребно је утврдити ко су предузећа и њихови власници који су добијали робу и који су направили ова задужења, а неки од њих врло брзо након преузимања робе и гасили своје фирме, остављајући огромна дуговања.

   У овом случају је изузетно изражена сумња да се ради о серији почињених кривичних дјела, те тражимо да се хитно проведе истрага, јер је потенцијална штета нанесена Републици Српској огромна. Посебно је важно да се истрагом утврди ко је наредио промјену правила која су важила до 2006.године, да Шуме Српске неће продавати робу без авансне уплате или банкарске гаранције.