http://pdp.rs.ba/status-kandidata-ako-budemo-radili/

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак сматра реалним да БиХ 2017. године добије статус кандидата за чланство у Европској унији „ако будемо радили“.

„Ако не будемо радили, није ни реално, дакле до нас је. Из порука и комесара Хахна и холандског министра који предсједава Европском унијом, као и већине билатералних сусрета које сам имао са министрима из ЕУ порука је баш таква – само је до нас и искључиво ће се сав даљи напредак цијенити кроз оно што урадимо“, рекао је Црнадаk.

Прије свега, наглашава, то се односи на имплементацију Реформске агенде, адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању и гледаће се како функционише механизам координације.

„Ако будемо радили и ако будемо спремни на унутрашњи договор о европским питањима, реално је да до краја 2017. имамо кандидатуру. Ако не будемо радили, то се неће ни десити“, казао је Црнадак.

Оцијенио је да механизам координације какав је сада за Републику Српску оставља сасвим довољан простор да буде видљива и да заштити све своје интересе у процесу европских интеграција.

„Читава гужва коју је подигао СНСД настала је због тога што им је требало нешто што ће одвратити пажњу од тога да су упркос одлуци Народне скупштине Републике Српске, која је и даље на снази, једноставно одлучили да не испоштују Народну скупштину и да одустану од референдума о државном правосуђу. Само због тога имамо овакав хаос, који су они направили. Ово је добро за Републику Српску, али је очигледно да ће они тражити неке измјене. Још их нико није видио, а ја очекујем од Владе Републике Српске да каже у том и том члану треба промијенити то и то, дакле, да буду веома конкретни. Када то ураде, опет се механизам мора вратити у Савјет министара, јер ја, право да вам кажем, не вјерујем ни господину Додику ни госпођи Цвијановић. Они се нису показали као велике патриоте, с обзиром на то да је Република Српска за вријеме њихове власти доживјела врло тешке моменте у економској области, а доживљава и данас, посебно на пољу растуће корупције. Унапријед не могу прихватити њихове сугестије као добронамјерне према Републици Српској и тек кад видим шта желе да се промијени и кад то усвојимо у Савјету министара, тада можемо имати заједнички механизам координације“ рекао је Црнадак

Повезане вијести: