http://pdp.rs.ba/stanje-u-bih-se-komplikuje/

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је у данашњем обраћању Политичкој скупштини Европске народне партије у Луксембургу да се стање у БиХ у посљедње двије седмице компликује, посебно након објаве одлуке о попису и непримјерених говора исламских и католичких вјерских вођа у БиХ који се могу окарактерисати говором мржње.

Бореновић је рекао да постоји тенденција стварања неповјерења међу политичким структурама у БиХ и да је потребно учинити додатни напор како би се поново створио компромис и повјерење, што је могуће искључиво доношењем одлука на бази консензуса.

„Упркос напорима које чинимо у посљедње вријеме у вези са усвајањем механизма координације и прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању након уласка Хрватске у Европску унију, десила се једнострана одлука о попису, без сагласности Срба у БиХ. То може довести до објављивања нетачних резултата, што би уписивањем нерезидентних становника вјештачки повећало број Бошњака за преко пет одсто“, рекао је Бореновић у обраћању Политичкој скупштини ЕНП.

Бореновић је рекао да треба охрабрити политичке елите, посебно које припадају већински исламској заједници да је потребно храбрије и снажније укључити се у борбу против тероризма, при чему треба остварити пуну сарадњу заједно са политичким, медијским, образовним, локалним и другим институционалним заједницама‎.

 

Повезане вијести: