http://pdp.rs.ba/ssp-povuchen-sa-dnevnog-reda-nema-pregl/

САРАЈЕВО – Предсједништво БиХ неће на данашњој сједници, иако је било најављено, расправљати о Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП).

„Данас неће бити помака. Ми се у Предсједништву нећемо прегласавати, односно нећемо прегласавати Младена Иванића. Не видимо да је то пут“, рекао је Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он се нада да једна блокада, коју ће очигледно имати БиХ, неће дуже потрајати од локалних избора.

„Треба да се вратимо ономе што је рационално за све грађане у овој земљи“, поручио је Изетбеговић.

Додао је да, оно што ће се данас десити и што се јуче десило у Бањалуци, није само проблем застоја БиХ на европском путу, него ће то бити чисто комерцијални проблеми.

Очување пољопривреде кроз ССП

„Имаћемо штету за пољопривреду и привреду БиХ у оба ентитета. Ми смо имали подобне квоте. Сада наша роба неће моћи изаћи из БиХ. Нећемо добити ИПА фондове“, рекао је Изетбеговић.

Тврди да је ово била ирационална и веома штетна одлука Владе РС.

„Али таква је каква је, радићемо и даље на томе. Гледаћемо да до народа дођу праве информације у вези са ССП-ом и алтернативе нема“, рекао је Изетбеговић.

Оцијенио је да кадтад БиХ, ако жели да буде дио уређеног друштва и дио добро организоване асоцијације у 27 европских земаља, мора прихватити конкуренцијски притисак..

„Ово је био начин да прихватимо поступак кроз фазе, ојачамо нашу пољопривреду и приступимо тржишту од 600 милиона становника. Нема другог пута“, рекао је Изетбеговић.