http://pdp.rs.ba/srpsko-jedinstvo-cuva-crnatka/

Посланици из РС у Парламенту БиХ уверавају да ће оборити иницијативу СДА за смену министра. Захтев бесмислен, кажу српски парламентарци. Бореновић: Ко год би гласао за смену, гласао би против РС и Србије

Иницијатива за смену министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка је бесмислена и неприхватљива и очекујем да је сви посланици из Српске једногласно одбаце!

То је за „Новости“ изјавио лидер ПДП Бранислав Бореновић поводом најаве посланика СДА Садика Ахметовића да ће на наредној седеници парламента БиХ, која је заказана за 19. јул, покренути иницијативу за смену министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка (на слици), функционера ПДП, због његове одлуке о забрани службеницима овог министарства да учествују у организацији комеморације у Сребреници 11. јула.

По првим реакцијама српских посланика очигледно је да ће Ахметовићева иницијатива пасти у воду!

– Ова иницијатива је тест истине за све српске посланике. Ко год из Српске буде дигао руку за смену Игора Црнатка гласаће против Српске, Србије и Александра Вучића који је брутално нападнут у Сребреници, где је дошао да се државнички поклони тамошњим жртвама – рекао је Бореновић.

Не сумњам, каже он, да ће сви посланици Савеза за промене да одбаце Ахметовићеву иницијативу. Он каже да је Црнадак одлуку донео ради очувања добросуседских односа након непримереног иступа Ћамила Дураковића „да је државни врх Србије непожељан 11. јула у Сребреници“.

– Очито је да Дураковић и Ахметовић желе да наруше односе БиХ и Србије и затрују политичку ситуацију у БиХ, али српски посланици морају бити јединствени и одбацити ову иницијативу – поручио је Бореновић.

Посланик СДС у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже, за „Новости“, да Ахметовић већ дуже време „трује парламент БиХ говором мржње“.

– Црнадак је само бранио основни спољнополитички циљ БиХ – добри односи и добра сарадња са суседним земљама. То је и став Председништва БиХ. Ахметовић очито жели да погази све те принципе – навела је Пандуревићева и упозорила да ниједан српски посланик не сме ни случајно да буде суздржан ако уопште дође до гласања.

И посланик СНСД Лазар Продановић потврдио је за „Новости“ да ће посланици из Клуба СНСД сигурно гласати против смене Црнатка.

– Иако имамо озбиљне замерке на рад министара из РС у Савету министара БиХ, у овом случају сматрамо да је Црнадак поступио исправно. Циљ је очување добросуседских односа са Србијом. Ахметовић купи јефтине политичке поене уочи комеморације, али од тога нема ништа. Иницијативу ћемо одбацити – рекао је Продановић.

Ахметовић каже да за сада има подршку колега из свог клуба, али и клубова СДП БиХ и Демократске фронте.

Ахметовић је оценио да се Црнадак ставио на страну Србије против БиХ.
10 ГЛАСОВА ПРОТИВ
Од укупно 42 посланика у парламенту БиХ, 14 долази из Српске, а један од њих је управо Садик Ахметовић из СДА. Дакле, из српских партија долази 13 посланика из РС. Ниједан закон нити одлука Парламента БиХ не може бити усвојена ако против њих гласа укупно 10 посланика из РС.
ИЗЕТБЕГОВИЋ: ИШИТРЕНА ОДЛУКА

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић одлуку Игора Црнатка сматра „спорном и ишитреном“.

– Државне институције нису приватна својина и њихов рад не сме да зависи од личних ставова људи који њима руководе. Приватни став министра о одлукама и изјавама председника Организационог одбора Ћамила Дураковића не може бити валидна основа за забрану учешћа службеницима МИП БиХ у припремама за овај догађај – навео је Изетбеговић.

Повезане вијести: