http://pdp.rs.ba/smanji-zatezna-kamata/

БАЊАЛУКА – Нацртом новог закона о висини стопе затезне камате предвиђено је да она на територији Републике Српске буде смањена са 18,25 на 12 одсто, чиме би била изједначена са земљама у окружењу, али и са ФБиХ.

Предлагачи овог закона су истакли како се ради о „народном закону“, који би на неки начин исправио одређену врсту дискриминације којој су изложени грађани и привредни субјекти у РС, те би оснажио обје ове групе.

Један је од предлагача закона Бранислав Бореновић, посланик у Народној скупштини РС и предсједник ПДП-а, рекао је како се ради о закону који нема апсолутно никакву политичку позадину, већ се ради о потезу који би вишеструко користио грађанима.

„Ми већ дуже времена инсистирамо на томе да се смањи висина затезне камате. Прошле године смо предложили да се то уради кроз измјене и допуне закона, али нам је речено да се мора ићи у промјену комплетног закона, што смо ове године и урадили“, каже Бореновић.

Он додаје како уопште не сумња да ће закон бити усвојен. „Не сумњамо да ће закон проћи јер је толико добар. Стварно се ради о закону који нема апсолутно никакву политичку конотацију, а наша је процјена да би грађанима и привреди послије доношења закона остала значајна количина средстава“, рекао је Бореновић.

Из СНСД-а наводе како не могу са сигурношћу рећи да ли ће нацрт овог закона добити потребну подршку.

„Закон је већ једном био разматран, али није добио потребну подршку. Видјећемо како ће проћи овај пут, тако да стварно не могу са сигурношћу ништа рећи. Колико сам видјела, од постојећег се разликује у смањењу стопе затезне камате, те укидању ревалоризације главног дуга“, испричала је Жељка Стојичић из СНСД-а, предсједник Одбора за финансије и буџет у НС РС. ПК РС: Неприхватљиво је да овдашњи привредници имају веће намете него у ФБиХ.

Из Привредне коморе РС кажу како је и више него важно да се ради на унапређењу пословног амбијента, те да је потпуно неприхватљиво да овдашњи привредници имају веће намете него у ФБиХ.

„Ипак, са друге стране, када погледамо са становишта сигурности оних који су несавјесне платише, овакво рјешење доводи у питање његову оправданост“, казао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС. Разлоге за измјену закона предлагачи виде у томе што висока затезна каматна стопа у РС исцрпљује финансијски потенцијал привреде и становништва и умањује развојни потенцијал РС.

У нацрту, такође, стоје и ефекти које би смањење затезне каматне стопе произвело, а како се тамо наводи, они би се, према процјенама, огледали у око 53.000.000 КМ уштеђених средстава на годишњем нивоу. Предлагачи су до ове цифре дошли сљедећом рачуницом – наиме, укупни бруто кредити банака у РС 2014. године били су 5,05 милијарди КМ, а од тога броја на 16,7 одсто кредита се обрачунава затезна каматна стопа зато што дужници касне с исплатама, тако да би смањење затезне камате од 6,25 одсто сачувало 53 милиона КМ, који би били уштеђени у извршном судском поступку за домаћу привреду и становништво.

Иначе, коначну одлуку о овом нацрту донијеће посланици НС РС на сједници која је заказана за 1. март ове године.

braneKAMATA