http://pdp.rs.ba/savez-za-promjene-trazhi-ostavku-milor/

Савез за промјене позвао је данас Милорада Додика, предсједника Републике Српске, да поднесе оставку и да се распишу предсједнички и парламентарни избори у РС.

Младен Босић, предсједник СДС-а, објаснио је да је данас одржан хитан састанак Савеза за промјене, односно странака које чине опозицију у Народној скупштини Републике Српске, како би размотрили актуелну ситуацију.

„Одлучили смо да оснажимо Савез за промјене, да формирамо тијела са јасним и конкретним задужењима, јер ово је преломан тренутак за будућност РС“, рекао је Босић.

Он је најавио и да ће тражити хитне измјене Изборног закона које ће омогућити ванредне изборе и на нивоу БиХ, али и који ће онемогућити „изборну корупцију“ на основу какве је формирана Влада Републике Српске.

Босић је објаснио да је оставка Додика и расписивање избора једино  демократско рјешење кризе у Републици Српској, те рекао да ће у наредна два мјесеца рашчистити и видјети да ли је могуће рјешење и да ли криза иде дубље у бездан.

„Позивамо га пошто је самоувјерен да ће побиједити, а ми вјерујемо да ће грађани бити довољно паметни да изаберу праву будућност“, рекао је Босић.

Челници Савеза за промјене затражили су укидање закључака Народне скупштине РС, запријетивши могућим изласком на улице, ако се то не деси.

Младен Иванић, предсједник ПДП-а, изјавио је да ће Савез за промјене заједнички наступити на локалним изборима.

„Не бојимо се избора, али захтјевамо да истовремено буду одржани и предсједнички и парламентарни избори.“, рекао је Иванић и додао да Савез за промјене не искључује даље ванпарламентарне могућности.

Он је нагласио да ће показати да у РС постоје двије концепције, садашња и опозициона, која неће прихватити ванинституционално понашање и противуставне одлуке.

Миланко Михајлица, предсједник СРС РС, најавио је да ће посланици Савеза за промјене напуштати сједнице Народне скупштине РС и када буде предсједавао Ненад Стевандић, потпредсједник парламента. Упозорио је да су  НСРС и Влада РС донијели више неуставних, незаконитих и штетних одлука и рекао да траже да те одлуке буду поништене.

„Ако предсједник РС не поднесе оставку и не омогући да се распишу избори не искључујемо могућност организовања протеста и других облика ванпарламентарне политчке борбе“, казао је Михајлица.

Повезане вијести: