http://pdp.rs.ba/savez-za-promjene-najavluje-novu-s/

Вријеме је да се крене у формирање нове скупштинске већине која ће довести до суштинских промјена у Републици Српској – рекли су данас лидери Савеза за промјене Младен Босић (СДС), Младен Иванић (ПДП) и Драган Чавић (НДП).

Босић је на прес-конференцији у Бањалуци нагласио да РС треба нову одговорну власт, која ће се, између осталог, борити против корупције и криминала.

– Сматрамо да постоји више него довољан простор за формирање нове скупштинске већине у Републици Српској – рекао је Босић истичући да су на овом састанку договорене и активности на том плану.

Разговорима је присуствовао и потпредсједник СДС Мићо Мићић, који је раније потврдио да води разговоре о формирању нове скупштинске већине у РС и да би прихватио мјесто премијера.

-Извјесно је и да је број оних који су заинтересовани за сређивање стања у РС све већи – рекао је Босић и навео да ће бити јасно колико ко има сигурних посланика за већину након што се буде изјашњавало о наводној куповини посланика у РС.

Предсједник ПДП Младен Иванић потврдио је да су дали подршку иницијативи Напредне Српске да се истражи афера „куповине посланика у РС“ да би се провјерили ти наводи.

Странка Савеза за промјене покренуће, каже, иницијативу за посебну сједницу Народне скупштине да би се о тој теми расправили те свој извјештај поднијели и надлежни у Специјалном тужилаштву РС.

Иванић додаједа остаје да се види да ли ће власт у РС прихватити да се то питање истражи и тиме показати колико је већина у Републици Српској стабилна.

Нагласио је и да треба доћи до промјена у РС те да ће и посебни тимови радити на томе.

Предсједник НДП Драган Чавић истиче да је давно било вријеме да „режим падне“ те да је стање у РС такво да мора доћи до промјена.

Навео је да ће бити припремљене и неопходне политике за излаз РС из тешке ситуације.

Подсјетио је и да је још раније поднио пријаву против премијерке РС Жељке Цвијановић због афере „папак“ на којој се наводно чује куповина посланика, али до данас ништа није урађено да се то истражи.

Савез за промјене тражи и да се Републици Српској изручи Миле Радишић, власник фирме „Гранд траде“ из Бањалуке који је осуђен на три године затвора због малверзација акцијама „Медицинске електронике“, али је побјегао у Србију.

Састанку су присуствовали и посланици странке Напредна Српска, Адам Шукало и Горан Ђорђић, који су раније подржавали актуелну владајућу већину у РС, предвођену СНСД-ом.

Шукало сада истиче да његова странка инсистира да се након шест мјесеци морају изнијети детаљи истраге о наводној куповини посланика у РС те да ће о спремности за то зависити и њихово даље дјеловање.

Повезане вијести: