http://pdp.rs.ba/saopstenje-za-javnost-pdp-derventa/

Начелник општине Дервента Милорад Симић и владајућа већина у Скупштини општине Дервента  нису подржали амандман клуба одборника ПДП-а којим је предложено смањење плата и накнада општинских функционера и одборника, у циљу стварања фонда за треће дијете.

Одборник ПДП-а Сања Димитрић предложила је да плате општинских функционера и начелника одјељења буду умањене за 10%, као и одборничке накнаде. Уштеђена средства била би усмјерена ка породицама које се одлуче за троје и више дјеце и то реализацијом посебног фонда намјењеног искључиво расту наталитета. На овај начин би свака мајка која би родила треће дијете, добијала редован мјесечни доходак до дјететовог пунољетства, чиме би се утицало на раст наталитета у „најбољој општини Републике Српске“. Амандманом је, између осталог, било предвиђено и то да се дио финансијских средстава намијењених за капитална улагања у наредној години  умањи за износ од 100 хиљада марака, заједно са буџетском резервом од 50 хиљада, ради стварања и улагања у фонд за троје и више дјеце. Предложено је и да дио новца за овај фонд буде обезбијеђен тако што би би се једном годишње организовали хуманитарни концерт и донаторске вечере. 

Приједлог одборника ПДП-а ипак није добио зелено свјетло начелника Симића, а потом ни одборника владајуће већине јер се, по свему судећи, није лако одрећи ни свега 10% примања чак ни у ове сврхе. Троје одборника од 29  у скупштинској сали било је против оваквог плана, а суздржани су били остали одборници скупштинске већине. Тако је породица, као основна вриједност једног друштва и једини начин опстанка једног народа, остала занемарена од стране општине. Али неће остати занемарена и у циљевима  ПДП-а, чији чланови истичу да ће се и даље залагати за развој наталитета и подршку стварању породица, а самим тим и задржавању младих људи.
ОО ПДП-а Дервента

Повезане вијести: