http://pdp.rs.ba/saopshtene-saveza-za-promjene-povodom/

Савез за промјене /СзП/ осуђује наставак праксе Суда и Тужилаштва БиХ у прављењу вјештачке равнотеже у покретању истрага и подизању оптужница против осумњичених за ратне злочине у БиХ на начин да, по правилу, након једног хапшења осумњичених Бошњака одмах услиједи хапшење бројних осумњичених Срба. Хапшење а затим пуштање на слободу генерала тзв. Армије БиХ Сакиба  Махмуљина, а одмах сутрадан хапшење пет осумњичених Срба у Новом Граду, само је потврда ове накарадне праксе.

Рад правосуђа БиХ у предметима ратних злочина, успостављен на овако накарадној равнотежи, довело је јавност Републике Српске у стање огорчења, о чему би свакако требало водити рачуна, приликом сваке одлуке која се тиче рада правосудних институција БиХ.

Савез за промјене /СзП/ подсјећа институције Републике Српске да су требале реаговати на начин да однос према, очигледно лошој пракси Тужилаштва и Суда БиХ, усмјере искључиво на рјешавање питања ратних злочина, што у закључцима Владе и Народне скупштине уопште није видљиво.

Умјесто да у центар свога дјеловања режимска већина у Републици Српској стави мјере за заштиту својих грађана од лоше праксе у случајевима истрага о ратним злочинима – закључци које су донијели исхитрено и драматично, без било каквих консултација са званичним представницима СИПЕ, Министарстава безбједности и правде у Савјету министара БиХ, нажалост ће онемогућити и све истраге о бројним случајевима криминала, корупције, злоупотреба и сличних криминалних дјела којима се, осим ратних злочина, баве СИПА и правосудне институције БиХ.

Они који су донијели и подржали овакве закључке нису уопште заштитили грађане Републике Српске, осумњичене за ратне злочине, од непримјерене праксе Суда и Тужилаштва БиХ , али су зато пружили заштиту свима онима који су под сумњом да су починили криминал и корупцију у вршењу јавних функција што до краја разобличава сву трагикомичну представу,  створену јуче ванредним и драматичним сједницама Владе Српске и Народне скупштине Републике Српске.

У вријеме када је СИПА била под руководством Средоја Новића,Мирка Лујића и Горана Зубца, кадрова СНСД-а, а то је до прије пар мјесеци трајало непрекидно више од десет минулих година , СИПА је на сличан начин извршила претрес 10 полицијских станица и 4 општине на простору Републике Српске и извршила лишавање слободе стотина осумњичених Срба за ратне злочине. Треба ли притом наглашавати да нити у једном случају није било овакве реакције као јуче, –  што сигурно не може бити заборављено у свјетлу чињенице да је, од прије само мјесец дана, на челу СИПЕ  особа која није именована на приједлог СНСД-а.

Истраге у вези основаних сумњи о криминалу лица умијешаних у  незаконитости око Бобар банке,Павлаовић банке,Робне куће Боска и ко зна чега све још, након јучерашње одлуке Владе Републике Српске и скупштинске већине, неће моћи бити завршене а одговорни процесуирани.

На лажној бризи о оним Србима који се због ратних злочина налазе у судским истрагама и процесима, јучерашњим закључцима привремено је обезбјеђена безбрижност од судског гоњења криминалцима и тајкунима, из редова владајућег режима, јер су једино они, од јуче, стекли услове да буду спокојни, а грађани Републике Српске, поштени људи и патриоте, од јуче имају само још више разлога за бригу.

Савез за промјене /СзП/ позива све полицијске службенике МУ П-а Републике Српске и свих других полицијских агенција, да сачувају присебност и не упадну у искушења непотребног сукобљавања у вршењу својих службених дужности, јер би сваки сукоб, а посебно уз употребу силе , имао несагледиве послљедице на стање мира и безбједности ове земље.

ЧЛАНИЦЕ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ /СзП/

СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА /СДС/
ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА /ПДП/
НАРОДНИ ДЕМОКРАТСКИ ПОКРЕТ /НДП/
СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА РЕПУБЛИКЕ  СРПСКЕ /СРС РС/
СТРАНКА НАПРЕДНА СРПСКА /НС/