http://pdp.rs.ba/samo-dodikova-ostavka-mozhe-odgoditi-p/

Опозиција у Републици Српској одгодиће протесте, најављене за 14. мај у Бањалуци, само ако предсједник РС Милорад Додик одмах поднесе оставку, потврдио је данас лидер НДП-а Драган Чавић на конференцији за новинаре Савеза за промјене у Бањалуци.

Он је потврдио да је добио усмену информацију да је Град Бањалука одбио да изда дозволу за окупљање опозиције и грађана незадовољних стањем у Српској наредне суботе на Тргу Крајине и у Парку „Младен Стојановић“ у Бањалуци и навео да власт на све начине опструише одржавање тог скупа.

СНСД, каже, покушава да то спријечи „измишљеним јавним скуповима“, али, увјерава, да их Милорад Додик и „његови трабанти“ неће спријечити да 14. маја изађу на протесте.

-СНСД је резервисао главни бањалучки трг у све викенде, од 14.маја до 5.јуна – рекао је Чавић наводећи да то што ради Додик и људи који га слушају је „одраз њиховог паничног страха од сваког скупа који броји више од три човјека“.

Оптужио је и Град Бањалука да је у директној функцији политичког спречавања јавног окупљања опозиције, иако су свој скуп 14. маја уредно најавили и градским властима и полицији.

– Хоће административним мјерама да нас спријече да одржимо скуп. Права илустрација безобразлука и намјере да се по сваку цијену измишљеним скуповима спријечи окупљање незадовољних грађана Српске, у организацији Савеза за промјене, јесте податак да је волшебно Народна и универзитетска библиотека, чија је директорица из СНСД-а најавила да ће 14. маја цијели дан у Парку ‘Младен Стојановић’ имати свој скуп ‘Његујмо српски језик“ – рекао је предсједник НДП-а.

Али, каже, сада ће на десетине хиљада људи доћи на овај скуп.

– Никада на једном мјесту неће бити више људи који желе да учествују на једном манифестацији. Организовано ћемо их доводити и подсјећамо организаторе, Универзитетску библиотеку, да су, у складу с законом, дужни да на себе преузму одговорност за скуп. На вријеме их упозоравамо да долазимо да његујемо српски језик и тражимо да преузму трошкове и све остало што су обавезни у складу с законом о јавном окупљању. Никада на једном мјесту неће бити толико љубитеља српског језика – додао је Чавић.

Тиме ће, каже, окупљање опозиције „бити едукативног карактера“.

Сматра и да је СНСД „могао показати мало више маште како би спријечили опозицију у Српској да одржи протесте“.

Повезане вијести: