http://pdp.rs.ba/rtrs-obavezan-da-odgovori-koliko-placa-lazanskog-i-djakovica/

Клуб посланика Партије демократског прогреса у Народној скупштини Републике Српске добио је тумачење од Агенције за заштиту личних података БиХ по којем је Радио-телевизија Републике Српске обавезна да народним посланицима достави податке о висини новчаних накнада која се исплаћују физичким лицима по основу ангажовања на РТРС.
Зато је Клуб ПДП у НСРС данас поново упутио питање Министарству саобраћаја и веза РС које гласи:

„Под којим условима (финансијским и нефинансијским) Мирослав Лазански и Мато Ђаковић учествују у креирању програмског садржаја РТРС? Колико им је појединачно до сада новца исплаћено? Молимо вас да нам доставите све уплате, укључујући и путне трошкове.“

Подсјећамо, Клуб посланика ПДП затражио је на Дванаестој сједници одржаној 17. маја 2016. године одговор од Министарства саобраћаја и веза РС на питање које се односи, између осталог, и на износ примања Мирослава Лазанског на Радио-телевизији Републике Српске. У одговору који смо тада добили из Министарства наводи се да „ауторска накнада по основу Ауторског уговора представља лично примање Аутора, односно лични податак, и да у том смислу ЈП Радио-телевизија Републике Српске није овлаштена да трећој страни открије личне податке, а у складу са чланом 17. Закона о заштити личних података БиХ“.
С обзиром на то да се ради о јавном сервису Републике Српске и да смо увјерени да јавност има право да буде информисана о свим ислатама из јавних прихода и да, у том случају, било чији уговор не може да буде сакривен од очију јавности, па тако и уговори на Радио-телевизији Републике Српске, затражили смо тумачење од директора Агенције за заштиту личних података БиХ.

С обзиром на то да су се РТРС и Министарство саобраћаја и веза РС позвали на Закон о заштити личних података БиХ, од Агенције за заштиту личних података БиХ затражили смо одговор на питање: може ли ауторска накнада по основу Ауторског уговора на Радио-телевизији Републике Српске бити лични податак сакривен од очију јавности?

Мишљење Агенције је да „посланици у Народној скупштини Републике Српске имају законит интерес да у сврху вршења контроле кориштења новчаних средстава из јавних прихода траже и добију податке о висини новчаних накнада које се исплаћују физичким лицима по основу ангажовања у РТРС“.

Тумачење Агенције је да је „по истом члану (члану 17. Закона) контролор дужан провести поступак оцјене основаности захтјева треће стране, те на основу утврђеног чињеничног стања, донијети олуку да ли ће омогућити приступ и дати тражене податке“.

Мишљења су, стога, да је „РТРС јавни радио-телевизијски сервис, односно јавно предузеће чији је оснивач Република Српска и да се финансира из јавних прихода прикупљених путем РТВ таксе, а може остварити приход и из буџета Републике Српске“. Осим тога, у Агенцији подсјећају да је „РТРС обавезан да Народној скупштини Републике Српске и јавности представља извјештаје о свом раду и финансијском пословању“.

У Агенцији сматрају да „народни посланици у НСРС имају право да буду упознати са трошењем новчаних средстава од стране РТРС као јавног радио-телевизијског сервиса“.

У прилогу вам достављамо мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ

 

Повезане вијести:

ПДП РС