http://pdp.rs.ba/rk-boska-najjachi-dokaz-sumnive-i-kr/

ПДП сматра да је афера РК „Боска“ једна од највећих афера СНСД-ове власти и један од најдиректнијих доказа да се СНСД и њихов предсједник Милорад Додик најбоље осјећају у друштву сумњивих типова, склоних криминогеним радњама и преварама.

Уговор о приватизацији „Боске“ никада није званично предочен јавности, као што никада није потврђено да ли је инвеститор испоштовао уговор, односно да ли је уплаћен предвиђени износ за приватизацију највеће робне куће у Републици Српској.

ПДП подсјећа да је Влада РС, након приватизације, када није постојала никаква обавеза према новом власнику, купила обвезнице Робне куће „Боска“ у укупном износу од 15 милиона КМ. Куповину је извршила Инвестиционо-развојна банка РС, по диретном налогу тадашњег премијера РС. Обвезнице су купљене упркос вишеструком упозоравању да се ради о изузетном ризичном пласману, што је потврдио и тадашњи главни ревизор РС Бошко Чеко.

Већина новца од поменутих 15 милиона КМ су одмах по уплати пребачени на рачуне у Србију.

Лица која су приватизовала РК „Боска“ су лични пријатељи предсједника РС Милорада Додика – Драган Ђурић и Мирослав Мишковић, против којих се воде истраге и поступци пред судовима у Србији за тежак облик привредног криминала.

Робна кућа „Боска“ не измирује своје обавезе по основу продатих обвезница, дуг према Републици Српској је вишемилионски, а предсједник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић уопште не реагују.

ПДП очекује да ће правосудне институције у БиХ, које нису под диретном контролом СНСД-а и Милорада Додика, истражити овај случај до краја и казнити одговорне.

Подсјећамо да смо за овај случај поднијели пријаву Специјалном тужилаштву РС у фебруару 2013. године, али до данас нисмо добили одговор.

Информативна служба ПДП