http://pdp.rs.ba/rezultat-forenzichke-analize-snimak-i/

Након форензичке анализе аудио-снимка, на којем се, наводно, чује глас премијерке РС Жељке Цвијановић и још неких особа како говоре о „куповини“ посланика у Српској, утврђено је да се ради о гласу Жељке Цвијановић и да је снимак аутентичан, речено је данас на прес конференцији опозиционих посланика у парламенту РС.

Посланик НДП-а Драган Чавић је рекао да је, на његов захтјев, форензичка анализа снимка обављена у Националном форензичком институту у Холандији.

– Након упоредне анализе гласа са снимка Жељке Цвијановић на једној телевизији и спорног аудио-снимка који је објавио портал Klix.ba, добили смо потврду онога што смо знали, а да то је да су представници институција власти РС говорили неистину, тврдећи да то није глас премијерке, да је дуже вријеме снимана и да је снимак монитан – рекао је Чавић, нагласивши да све ово показује да актуелна извршна власт нема легитимитет.

Свјесни су, каже, да све ово не може бити доказ за правно гоњење, али истиче да су у сличним ситуацијама у свијету актери тих случајева подносили оставку.

Посланик СРС РС Миланко Михајлица најавио је да ће наредних дана затражити засједање скупштинског Одбора за безбједност о овом случају, посебно указујући да је очито да ни МУП РС није утврдио праву истину о овом случају.

У име ПДП-а Бранислав Бореновић је поставио питање легитимитета свих одлука које је донијела актуелна Влада у РС, која је, сматрају, формирана као резултат политичке корупције.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица је навео да је овај снимак показао да РС „има проблем с лажовима и преварантима“, те да је „заробљеник људи који су спремни на све“.

И он је затражио да се одмах укине Специјално тужилаштво РС, које је обуставило истрагу о афери „куповина посланика у РС“, а оставке морају поднијети, каже, и министар унутрашњих послова и директор полиције РС.

Посланик Странке напредне Српске Адам Шукало најавио је  да више неће сједити у скупштинској сали када ту буде и премијерка, од које очекује да поднесе оставку.