http://pdp.rs.ba/reagovanje-aleksandra-zolaka-na-neprofesionalnost-rtrs-a/

Поштовани,

y вашој синоћњој централној информативној емисији Дневник 2, као и касније у Дневнику 3, емитован је прилог у којем су y потпуности изврнуте чињенице које сам ја, као вршилац дужности директора Агенције за лијекове БиХ, презентовао на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној послије састанка са предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем.

Информације које сам представио у вези са Правилником о смањењу цијена лијекова, а које се тичу неспорног појефтињења, уз величање тенденциозног приступа и тезе да би СНСД, да је на власти, наводно урадио боље.

Умјесто неспорне, аргументима доказане чињенице да ће лијекови у БИХ појефинити, ваш новинар се бавио непостојећим аргументима „шта би било кад би било“ по којем тврдите да би други правилник, СНСД–ов, био бољи.

СНСД је имао потпуну власт 10 година, укључујући и власт на државном нивоу, а имао је и директора Агенције за лијекове БИХ од њеног оснивања, до уназад 10 мјесеци.

Имали су, а и сада имају, три од седам представника у Стручном вијећу. За све те године СНСД није донио никакав правилник, на којем сте ви, ваљда од силне жеље да јесте, синоћ инсистирали у Дневнику 2 јавног сервиса. Ми смо то урадили за 10 мјесеци.

Они, које величате, правилник нису донијели за све те године власти, али су након Одласка у опозицију напрасно постали вриједни и нешто коначно предложили, са предвиђеним коефициентом од 0,95.

Сада је усвојен коефицијент 1.

За овај приједлог, чије ефекте ви у вашој информативној емисији, иако сте јавни сервис, умањујете, гласали су сви чланови Стручног вијећа, укључујући троје чланова из СНСД Ванда Марковић Пековић (помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Драгана Богданића), Лазар Продановић (посланик СНСД-а у парламенту БиХ), и Николина Шпирић (блиска рођака, братаница Николе Шпирића).

Министар Богданић, као и сви остали високи функционери СНСД–а, укључујући, нажалост, и РТРС, тврдњама да су уштеде могле бити знатно веће, свјесно обмањују јавност. Разлика у уштеди између „СНСД-овог правилника“, како га ви називате, а који не постоји и никад није усвојен, иако су били на власти, и усвојеног је сса 5 милиона КМ.

Да је приједлог СНСД могао да буде усвојен, био би усвојен док су они о томе одлучивали. Ви се у вашем прилогу не обазирете на чињеницу да до доласка ове власти није било никакве уштеде. А ја вас питам и зашто нисмо добили ту информацију гдје је уштеда од 50 милиона пута десет голина колико су они били на власти, а нису донијели тај правилник, који величате у вашим прилозима?

Стварна истина је да је Агенција за лијекове БиХ, откако сам ја на њеном челу, успјела да ствари помјери са мртве тачке и направи за 10 мјесеци нешто што претјодна власт није успјела за 10 година.

Ваш синоћњи прилог наштетио је угледу Агенције за лијекове БиХ и мени лично. Захтијевам од вас да, у складу са правилима ваше професије и обавеза које имате као јавни сервис, у вашој првој наредној централној информативној емисији Дневник 2, а потом и у Дневнику 3, у исто вријеме са истом минутажом колико сте посветили величању непостојећег СНСД правилника, објавите реаговање/деманти и пренесете тачне информације о уштедама које ће донијети усвојени Правилник.

 

Александар Золак

Повезане вијести: