http://pdp.rs.ba/reagovanedemanti-pdp-agentsiji-sputn/

Агенција “Спутник Србија”
н/р главног уредника Љубинке Милинчић

 

ПРЕДМЕТ: Реаговање/деманти на текст “Политичко редизајнирање Републике Српске”

 

Поштована,

 с обзиром на чињеницу да су име наше партије, као и имена највиших функционера партије, у вашем јучерашњем тексту “Политичко редизајнирање Републике Српске” споменути у потпуно негативном и понижавајућем, али првенствено нетачном контексту, чиме сте нам нанијели немјерљиву штету, молимо  Вас да у цијелости објавите наше реаговање/деманти.

Демантујемо све наводе који се доводе у везу са Партијом демократског прогреса, почасним предсједником партије и чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем, те предсједником Партије демократског прогреса и послаником у Народној скупштини РС Браниславом Бореновићем.

Нажалост, морамо бити потпуно искрени и рећи да већу глупост од овог текста одавно нисмо прочитали и да би овакви неозбиљни текстови могли да штете више угледу Ваше агенције него нама.

Врло је вјероватно да не бисмо ни реаговали, да све Ваше сличне текстове, очигледно писане по наруџби из Бањалуке, дословно не преносе Новинска агенција Републике Српске “Срна” и Радио-телевизија Републике Српске, које као јавни и национални сервис плаћају грађани Републике Српске.

Имајући у виду чињеницу да је Ваш текст објављен касно поподне и да га је “Срна” пренијела око 19 часова, а да је у Дневнику РТРС у 19.30 ова тема добила централно мјесто, јасно је да ради  о претходно организованом договору три медија са представницима режима Републике Српске, како друга, прозвана страна не би могла да добије прилику да саопшти свој став.

Оваквим и сличним лажним анализама о политичком животу у Републици Српској наносите штету и нашој партији и Савезу за промјене у цјелини, али и грађанима Републике Српске који су принуђени да на телевизији коју плаћају слушају и читају бесмислене и апсолутно нетачне анализе по наруџби режима.

Ваша агенција тврди да њен рад почива на највишим стандардима новинарства, па би било професионално и коректно и у складу са Кодексом новинарства да испоштујете макар минимум професионалности објављивањем тачних и провјерених информација.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, као најодговорнија особа за стање безбједности у РС, потврдио је да не зна за било какав тајни план за рушење власти. Међутим, ни то вас није спријечило да се поново бавите тиме и да у новом тексту нагомилате гнусне лажи на рачун функционера и наше партије, али и комплетног Савеза за промјене.

О којим год политичким мотивима да се ради, тражимо да наше реаговање објавите у цијелости, јер наносите немјерљиву штету угледу наше партије. У противном, бићемо принуђени да вас тужимо за клевету, као и за ширење панике међу грађанима Републике Српске информацијом о постојању тајног плана за рушење.

Бања Лука, 5. фебруар 2016. године

Предсједник
Бранислав Бореновић