http://pdp.rs.ba/rasprava-o-interpelacijama-je-obavezujuca-za-poslanike-nsrs/

Члан 292. Пословника Народне скупштине Републике Српске обавезује посланике на расправу о интерпелацијама о катастрофалним резултатима Владе Републике Српске, без обзира на чињеницу да ли се то свиђа премијерки Жељки Цвијановић или предсједнику Милораду Додику.

Изјава премијерке Цвијановић како Влада неће одговарати на питања из двије достављене интерпелације у НСРС јасно показује да Влада нема одговоре на поражавајуће податке који су у њима наведени. Запрепаштени смо премијеркиним наводима да су ”интерпелације пуне тенденциозних и лажних информација”, будући да смо користили податке Владиних званичних извјештаја, информација и њихових одговора на посланичка питања‎. Очигледно је да су изгубили додир са реалношћу, чак и у сопственим извјештајима и информацијама, и да се баве лажима и обманама јавности Републике Српске.

Партија демократског прогреса подсјећа премијерку да ће, без обзира да ли она лично то жели, по актима Народне скупштине РС морати да објасни грађанима Републике Српске зашто тешко живе. Такође, подсјећамо предсједника Републике Српске да он, у овом случају, не одлучује шта ће бити на дневном реду Народне скупштине РС и да је дужан да поштује и спроводи Устав Републике Српске, јер посланици Народне скупштине морају да се придржавају Пословника о раду.

Упозоравамо предсједника Републике Српске да би избјегавање расправе о достављеним интерпелацијама значило поништавање Устава Републике Српске и основних демократских принципа парламентаризма, што би било увод у најцрњу анархију са веома неизвјесним коначним исходом.

Повезане вијести:

ПДП