http://pdp.rs.ba/protest-zatvori-skole-kupi-audi/

У Парку Младен Стојановић у Бањалуци одржан је протест “Затвори школе, купи Ауди“.

Организатори овог скупа су чланови покрета „РеСтарт Српска” из Бањалуке, члан Предсједништва Партије демократског прогреса Никола Дроњак, те одборници у Скупштини града Бањалука Љубо Нинковић, Саша Лазић и Драшко Станивуковић.

Као разлоге протеста навели су то што је Министарство просвјете и културе је 2016. године пробило буџет Српске за невјероватних 10,7 милиона марака.

“У нормалним државама ово аутоматски подразумијева и оставку министра, али и кривични поступак против одговорних. У Српској то није био случај. Након овога, министар просвјете и културе Дане Малешевић донио је одлуку да затвори 15 школа, да би недуго након тога, у ситуацији када четврт становништва земље вози аутомобиле старе по 25 и кусур година, Малешевић купио ауто вриједно готово 120.000 марака, наводи се у образложењу одлуке о организовању протеста”, поручили су организатори јавности.

“Обишли смо три школе у Бањалуци, али и друге школе, не кажемо да није рационално затворити школе ако нема ученика, али ко је крив за то? Ово је тек почетак, организоваћемо их сваки мјесец“, поручио је предсједник УГ „Рестарт Српска“, Стефан Благић.

Учесници протеста блокирали су улицу код зграде Владе Републике Српске.

Група од неколико стотина грађана Бањалуке накратко је прекинула одвијање саобраћаја на улицама овог града, али је након неколико минута, саобраћај поново успостављен.

http://https://youtu.be/IoHx1Op6buw

 

Повезане вијести:

ПДП