http://pdp.rs.ba/program-demografske-obnove-predstavljen-strucnoj-javnosti/

Бањалука (24. новембар) – Партија демократског прогреса има приједлог како да створи амбијент у Републици Српској из којег људи неће одлазити, већ да остану да  раде, развијају своје потенцијале и стварају породице.

Ово је план из ПДП-овог документа ”Програм обнове Републике Српске” који је данас представљен представницима удружења са више дјеце, демографима, стручњацима за репродуктивно здравље, социјалним радницима и демографима.

Саговорници су се сагласили да је демографска обнова Републике Српске приоритет, будући да се већ годинама уназад биљеже негативни демографски трендови и драстичан пад наталитета, због којег је неопходно предузети јаке мјере.

Позитивно су оцијењени ПДП-ови приједлози мјера као што је увођење једнократне накнаде у износу најмање од 2.000 КМ, увођење материнског додатка за мајку која је родила четворо и више дјеце, док се у наредној фази предлаже додатак и за мајку која роди треће дијете.

Једна од порука која је послата са округлог стола је да се у поправљање демографске и наталитетне слике треба укључити цијело друштво, а не само политичке партије – здравствени радници, просвјета, вјерске заједнице, социјални радници… Поручено је да ово питање мора да буде натполитичко и натпартијско, јер од тога зависи будућност Републике Српске.

Неки од приједлога су и формирање посебног министарства за ове намјене, као и доношење новог закона о дјечјој заштити.

Када би се идзвојило само пет посто буџета за ове намјене, умјесто досадашњег незнатног издвајања, наглашено је, то би била добра основа за заустављање пада наталитета.

Представници удружења су истакли да су ПДП-ове мјере прихватљиве и да се ради о позитивном документу, који треба дограђивати.

ПДП је захвалио за сугестије које смо данас добили, с обзиром на то да се ради о живом документу који се допуњује, како би био у потпуности спроводив.

Састанку су присуствовали представници Удружења 4+, на челу са предсједником Јованом Радовановићем, професор на одсјеку за социјални рад Факултета политичких наука Бањалука Драшко Гајић, демограф Александар Чавић, гинеколог Владимир Перендија и Слободанка Кајевић из Удружења самохраних родитеља ”Понос”.

У име Партије демократског прогреса, разговору су присуствовали и предсједник ПДП Бранислав Бореновић и почасни предсједник ПДП и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић, народни посланик Зоран Пологош, као и предсједници стручних савјета ПДП-а који су директно радили на изради демографског дијела ”Програма обнове Републике Српске”.

Овај сусрет је дио серије свеобухватних разговора са разним категоријама становништва, с циљем побољшања нашег документа ”Програм обнове Републике Српске”.

До сада смо, прије теме о демографској обнови Српске, одржали округли сто са удружењима привредника и послодаваца о ”Програму обнове Републике Српске – економска обнова”, те разговорали са руководством Борачке организације Републике Српске у вези са приједлозима побољшања положаја борачке популације и чланова њихових породица.

У плану су разговори и у вези са побољшањем положаја пензионера, стања у пољопривреди и образовању.

Повезане вијести:

ПДП РС