http://pdp.rs.ba/prijedlog-pdp-bors/

Партија демократског прогреса /ПДП/ предложила је Борачкој организацији Републике Српске да за запошљавање чланова породица погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида из посебног буџетског гранта буде субвенционисано 50 одсто укупних пореза и доприноса на плату, а да се за демобилисане борце субвенционише 20 одсто.

ПДП овај приједлог заснива на просјечној нето плати од 800 КМ, која је еквивалентна бруто плати од 1.293 КМ, односно подразумијева износ од 493,5 КМ на име пореза и доприноса, као и на трогодишњем плану да би могао да пружи жељене ефекте.

Према приједлогу ПДП-а, ефекти би подразумијевали 3.000 запослених и трошак државе од само 5,3 милиона КМ, што је, како наводе, тек 0,17 одсто укупних рашода буџета, с обзиром на овогодишњи оквир од 3,1 милијарде КМ.

“У наредној години примјене, уз претпоставку да се одржи број раније запослених уз које би се запошљавало још додатних 3.000 људи, износ гранта био би 10,660 милиона КМ, док би у трећој години износ гранта био 15,990 милиона, чиме би могло бити запослено између 9.000 и 10.000 људи из наведених категорија”, наводи се у допису ПДП-а БОРС-у.

У ПДП-у сматрају да ни овај ниво средстава, узимајући у обзир сврху њиховог трошења, није велики, нарочито “ако се има у виду да се из Буџета Републике Српске само на стручне услуге ван радног односа троши више од 20 милиона КМ годишње”.

Повезане вијести: