http://pdp.rs.ba/prije-e-izetbegovi-slaviti-9-januar/

Република Српска је пред великим изазовом – да ли ће наставити путем корупције, криминала и негативних економских трендова или ће ићи ка новом, одговорнијем систему у којем неће бити талац владавине неколицине људи, који су је довели у тешку ситуацију, оцијенио је предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић у интервјуу за Фену.

Не одустајемо од промјене власти

Бореновић тврди да неће одустати од промјене власти у Српској, што је основни предуслов да би Српска кренула напријед, у супротном правцу од онога којм га је гурала садашња владајућа странка и категорично одбацује било какву могућност коалиције са Савезом независних социјалдемократа (СНСД).

Прије ће Бакир Изетбеговић славити 9. јануар као Дан Републике Српске него што ће Бранислав Бореновић и ПДП ући у власт са СНСД-ом на нивоу Српске и БиХ„, одговор је Бореновића на спекулације у политичкој јавности да би управо странка коју води могла дати руку спаса лидеру СНСД-а изложеном оптужбама о бројним аферама.

Позитивна дешавања

Оцјењујући ову годину, као позитиван резултат, Бореновић је издвојио стабилизацију политичких прилика у институцијама БиХ, што је отворило простор да се, уз више уважавања, може квалитетније и одговорније радити у институцијама у БиХ.

У 2015. години БиХ је поново добила шансу за наставак европског пута, кроз британско-њемачку иницијативу, а затим и прихватањем заједничке изјаве парламентарних странака и Реформске агенде, што би требало да омогући кориштење средстава фондова Европске уније.

Српска тоне у економску депресију

„С друге стране, мислим да Република Српска све више тоне у економску депресију јер актуелна Влада нема одговор ни на једно кључно питање и све више срља у пропаст. Показује се да владањем по моделу „држава то сам ја“ у којој је неприкосновени лидер Милорад Додик, без чијег аминовања се не може донијети ниједна одлука и који је приватизовао све области друштва , Република Српска је доведена у веома озбиљне проблеме“, тврди Бореновић.

Подсјећа да се у званичним Владиним документима признаје да је у Републици Српској више пензионера него запослених који плаћају доприносе па је дефицит Фонда ПИО 215 милиона КМ, што је износ величине трију мјесечних пензија, да је здравствени систем у дубиози неколико стотина милиона КМ, а укупан дуг Републике Српске достигао је 5,5 милијарди КМ, што је рекордан износ.

„Алармантан је податак да ће у 2016. готово половина изворних прихода ићи на враћање кредита. Влада Републике Српске, која и нема легитимитет, јер је формирана на политичкој корупцији, што је доказала форензичка анализа у Холандији, треба што прије да оде да би се покушали зауставити ови негативни трендови“, указао је предсједник ПДП-а.

Владајуће странке у Републици Српској оптужује да су се више бавиле подјелом „плијена“ у јавним предузећима, а не рјешавањем проблема грађана и док је тако, упозорава, Српској неће бити добро.

Напади на опозицију

Опозиција је, каже, у овој години посебно била изложена неоснованим оптужбама превенствено СНСД-а да води издајничку политику.

„Важно нам је да смо недавно од министра унутрашњих послова Републике Српске добили потврду да они не воде истрагу о наводним тајним плановима опозиције против Републике Српске, што оповргава креиране приче предсједника Републике Српске, којима су покушали да скрену пажњу с озбиљних проблема у којима се налази Републике Српске“, рекао је Бореновић.

Прогноза за 2016.

У наредној години очекује да грађани у Српској и БиХ осјете корист од напретка на европском путу, али не искључује политичке тензије које, каже, једино одговарају странкама на власти у Српској које су огрезле у корупцији, па тиме покушавају да скрену пажњу с проблема у које су гурнуле највећи број грађана у Српској.

„Инсистираћемо да се у наредном периоду, кроз чисте политичке односе, дефинише заједничко дјеловање Савеза за промјене, јер сматрамо да имамо много више капацитета него што смо их користили досад“, наводи Бореновић у разговору за Фену, увјерен у добру сарадњу тог савеза и на предстојећим локалним изборима, који би требало да се одрже наредне године, јер би њихово евентуално одгађање било незаконито.

Повезане вијести: