http://pdp.rs.ba/predstavljen-pdp-ov-plan-za-poboljsanje-polozaja-boraca/

Партија демократског прогреса је спремна и има план како да побољша положај борачке популације и чланова њихових породица.

Ово је порука коју је руководство ПДП послало након данашњег састанка са руководством Борачке организације Републике Српске у Бањалуци, на којем је представљен ПДП-ов документ ”Програм обнове Републике Српске” у дијелу који се односи на област борачко-инвалидске заштите.

Највеће интересовање и подршку изазвао је конкретан ПДП-ов приједлог програма запошљавања чланова породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, кроз директну субвенцију дијела пореза и доприноса за послодавце који би их запослили.

ПДП предлаже да за сваког члана породице погинулих бораца и РВИ Република Српска директно субвенционише послодавце са износом од 50 одсто пореза и доприноса на плату, а за демобилисане борце са 20 одсто.

ПДП-ов план је да у првој години примјене овог програма буде запослено до 3.000 људи из ове групе, а у наредне двије године укупно до 10.000.

Важно је напоменути да је у пракси врло спроводив наш план по којем би износ који би требало издвојити у сврху примјене овог програма у првој години био пет милиона КМ, у другој 10 милиона и у трећој 15 милиона КМ.

Веома прихватљивом је оцијењена и наша намјера да буде донесен нови закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата РС, као и да буде нађен начин за рјешавање проблема бораца који имају више од 65 година старости, а мање од 15 година радног стажа.

Прихватљивим је оцијењен и наш приједлог за повећање износа борачког додатка, као и приједлог за поврат ПДВ-а за куповину првог стана за ове категорије, те приједлог за објављивање регистра бораца.

ПДП је захвалио за сугестије које смо данас добили из Борачке организације РС, с обзиром на то да се ради о живом документу који се допуњује, како би био у потпуности спроводив.

Састанку су, у име Борачке организације Републике Српске, присуствовали предсједник БОРС Миломир Савчић, предсједник Предсједништва БОРС Душко Милетић, замјеник предсједника Предсједништва БОРС Милош Лазовић, замјеник предсједника Одбора РВИ БОРС Жељко Савановић и руководилац Стручне службе БОРС Јелена Шурлан.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић нагласио је да је за ову организацију реалан приједлог ПДП-а за запошљвање демобилисаних бораца.

„Програм зашпошљавања прихватљив је и за послодавце и сигурно је да би овако нешто много значило демобилисанм борцима и њиховим породицама. Потребно је да се омогући нашим борцима да остварују погодности када је ријеч о комуналној инфраструктури“, каже Савчић.

У име Партије демократског прогреса, разговору су присуствовали и предсједник ПДП Бранислав Бореновић и почасни предсједник ПДП и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић, народни посланик Зоран Пологош, као и стручни тим ПДП-а који је радио на изради ”Програма обнове Републике Српске”, којим је обухваћена и област борачко-инвалидске заштите.

Посебно смо у документу фокусирани на начин на који се може побољшати положај борачких категорија у Републици Српској. ПДП је спреман и има план како да побољша положај борачке популације и чланова њихових породица, рекао је Бореновић.

„Веома прихватљивом је оцијењена и наша намјера да буде донесен нови закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, као и да буде нађен начин за рјешавање проблема бораца који имају више од 65 година старости, а мање од 15 година радног стажа“, додао је Бореновић.

Почасни предсјник ПДП-а Младен Иванић сматра да је цивилне и војне инвалиде у Српској потребно ослободити плаћања путарине за кориштење аутопутева.

„Писао сам институцијама Републике Српске да буде промијењено законско рјешење, али на то нико није реаговао, иако је ријеч о малој ствари, којом би се показао морални однос према тој категорији становништва“, рекао је Иванић.

Овај сусрет је дио серије свеобухватних разговора са разним категоријама становништва, с циљем побољшања нашег документа ”Програм обнове Републике Српске”.

Прије разговора са Борачком организацијом Републике Српске одржан је округли сто са удружењима привредника и послодаваца о ”Програму обнове Републике Српске – економска обнова”. У плану су разговори и у вези са темом демографске обнове Републике Српске, побољшања положаја пензионера, стања у пољопривреди, образовању…

Повезане вијести:

ПДП