http://pdp.rs.ba/predsjednistvo-pdp-a-uskoro-program-za-obnovu-republike-srpske/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је у Источном Сарајеву да је ПДП на данашњој сједници донио одлуку да 7. октобра у Бањалуци буде одржан програмски сабор на којем ће бити усвојен „програм за обнову Републике Српске“, истакавши да ће тај сабор за ПДП имати велики значај јер се на тај дан навршава и 18 година од оснивања ове странке.

Бореновић је рекао да ова странка осуђује напад на Главну службу за ревизију јавног сектора Републике Српске и да су, како каже, потези Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика за сваку осуду.

„Негирати извјештај у којем је јасно да је дошло до огромног дефицита у буџету Републике Српске и да је Влада прикривала негативне резултате свог рада из претходног периода, заиста је непримјерено“, рекао је Бореновић новинарима на паузи сједнице Предсједништва ПДП-а.

Он је додао да ће „ПДП учинити све да не дозволи даље уништавање институција и ресурса Српске“.

„Инсистираћемо да се о свим важним питањима која су од животног значаја за грађане Републике Српске расправља, да се траже конкретна рјешења. Такође, инсистираћемо на расправи о интерпелацијама“, навео је Бореновић.

Он је подсјетио да је ова партија до сада поднијела двије интерпелације, и то о економским политикама и о стању у здравственом и пензионом систему Републике Српске, нагласивши да су у припреми још три, о јавним предузећима, борби против корупције и криминала, те о демографским кретањима у Српској.

На питање да прокоментарише иступање појединих министара на нивоу БиХ у вези са Пељешким мостом, Бореновић је рекао да о томе треба постићи унутрашњи консензус.

„То је једно од питање које није ријешено и које, ако се не постигне договор, може произвести бројна политички различита тумачења. Ми смо увијек говорили да је у заједничим институцијама БиХ неопходно доћи до унутрашњег договора између представника сва три конститутивна народа“, нагласио је Бореновић.

Говорећи о критикама Амбасаде САД које су упућене Републици Српској због блокаде усвајања фискалног оквира, он је рекао да је „потпуно јасно да је дошло до неспровођења одређених одлука које доводе до неких блокада“.

„Ово је питање и за оне који су донијели такав став, који нису хтјели да гласају за оквир буџета и шта су њихови кључни разлози. Имам осјећај да још увијек немамо прави одговор на то питање. Ваљда су рекли да немају ништа против оквирног буџета, међутим, још немамо одлуку, и сад долазимо у колизију између изјава појединих министара“, додао је Бореновић.

Предсједник ПДП-а каже да постоји осјећај да сви бјеже од кључног одговора на питање – да ли неко жели да намјерно блокира процесе у земљи и проузрокује одређене проблеме и ствара тензије, те да на тај начин покушавају сачувати или скренути пажњу са нечега што је очигледно њихова одговорност.

Повезане вијести:

ПДП РС