http://pdp.rs.ba/prebilovtsi-dokaz-litsemjerne-politik/

Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, који је присуствовао свечаностима у славу канонизованих мученика из Пребиловаца и доње Херцеговине, за портал Пребиловци-село изјавио је да су Пребиловци, нажалост, само један од примјера врло тешког живота и изузетно лоше позиције Срба у долини Неретве.
„У Пребиловцима је катастрофално слаба обнова српских кућа и ово село је један од доказа лицемјерне политике из ФБиХ. У том ентитету свакодневно, и институционално, али и од федералних политичара, можете чути инсистирање на мултиетничности, али искључиво ријечима, а скоро никада у дјелима. Иста прича је и у Мостару, гдје Срби у 21. вијеку уопште не живе живот достојан човјека и гдје, рецимо, немају ама баш никакву шансу да се запосле.“, изјавио је Иванић.

Иванић је рекао да су Пребиловци су један од доказа да се о српским повратницима врло слабо брине. Од 2006. године до данас заједничким пројектима и кредитирањем у општину Чапљина, којој припада ово село, уложено је 1,2 милиона КМ.
За одрживи повратак, који подразумијева тек понеки трактор, мотокултиватор или обнову цркве, уложено је само 44.000 КМ.
Остатак новца, преко милион марака, подразумијева кредите и заједничке пројекте реализоване удруженим средствима преко Фонда за повратак БиХ. Међутим, онај ко дође у Пребиловце јасно види да резултата скоро и да нема.
Како људи тамо живе говори и овај податак – у Пребиловцима су прије рата становници изградили водовод сопственим новцем, а данас, годинама након што су се вратили, чекају прикључак на тај водовод. Дакле, страшно је да су сами изградили су водовод, а да воду немају.

Влада Републике Српске збринула је седморо или осморо људи изградњом куће или додјелом грађевинског материјала.
„Срби у долини Неретве не могу сами. Они не могу без помоћи свих институција, укључујући и институције ФБиХ. Али да би се живот тамо, не само декларативно и на папиру, бар мало покренуо првенствено не могу без помоћи институција и политичких структура Републике Српске.“, закључио је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП