http://pdp.rs.ba/pravosudne-institucije-nisu-nezavisne/

Опозициона Партија демократског прогреса (ПДП) у бх. ентитету Република Српска је објавила, како кажу, стоту аферу актуелне власти на челу са СНСД-ом Милорада Додика.

Односи се на задуживање ентитета, које је, тврди ПДП, премашило 2,6 милијарди еура. Подсјетили су и на наводне афере које су до сада објавили.

ПДП је раније најавио 150 објава.

У ПДП-у кажу да су, до сада објављене афере, причиниле штету ентитету Република Српска у износу од близу милијарду еура.

Без одговора правосуђа

„Три милиона пензија или двострука годишња пензија за сваког пензионера у Републици Српској. Двадесет хиљада радних мјеста са подстицајима од по 10 хиљада марака. Сто нових вртића и матерински додатак за четири године за сваку мајку у РС, која је родила четворо и више дјеце у износу од једне просјечне плате мјесечно, односно 800 марака“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

До сада су, између осталог, објавили детаље о ликвидацији Бобар банке, извлачењу новца из Фабрике глинице Бирач, аудиоснимак на којем, наводно, ентитетска премијерка Жељка Цвијановић говори о куповини посланика.

„Посланици опозиционог ПДП-а напоменули су да су тражили одговоре у вези са неким од ових случајева и у Народној скупштини РС, али да расправе у већини случајева није ни било. Такође су напоменули да су поднијели и одређене кривичне пријаве за неколико случајева, али да, како кажу, правосудне институције још нису ништа одговориле“, јавља репортерка Ал Јазеере Љиљана Смиљанић.

Међу њима су наводне злоупотребе у случају Боска, Шумама РС-а, те приватизација неколико предузећа.

Министар правде РС-а Антон Касиповић истиче да правосудне институције раде у складу са законом. Нико не треба да им ствара притисак, поручује министар.

„Није тачно да правосудне институције не поступају кад је ријеч о кривичним дјелима корупције или било чега другог. Конкретне предмете ја, наравно, не желим коментарисати. Никад не бих говорио ни да се нешто узима и уради или не узима. Постоје одређене процедуре на основу којих тужилаштва поступају“, рекао је он.

Аналитичарка Тања Топић упозорава да на објављене информације није било реакције ни јавности, ни власти. Зато, каже, није чудно што нема реакција правосуђа. Сматра да правосудне институције нису независне.

„Тако да постоји неко, рекла бих, тајно савезништво, које се не види на површини између тих институција и политичких структура, али наглашавам оних политичких структура, које су на власти“, каже Топић.

Из ПДП-а поручују да ће објавити и педесет преосталих афера. Напомињу да су им грађани доносили све што су прикупили. И то ће предати институцијама, без обзира на досадашњи изостанак реакције Тужилаштва.

Повезане вијести: