http://pdp.rs.ba/poziv-dodiku-da-objavi-rezultate-popi/

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић сматра да није добро објавити резултате пописа, уколико одлука о томе није усаглашена на свим нивоима у БиХ и позвао је предсједника Републике Српске Милорада Додика да објави резултате за Српску, према методологији која је једина исправна и обухвата само грађане који овдје живе.

Коментаришући одлуку о успостављању јединственог програма обраде података пописа становништва из 2013. године, Бореновић је рекао да је она донесена без сагласности Агенције за статистику Републике Српске, истичући да није добро ни за Републику Српску и БиХ, ако се одлуке доносе на тај начин.

„Очекујемо да предсједник Републике Српске, како је и најављивао, објави резултате за Републику Српску, према методологији која је једина исправна и која обухвата само грађане који живе у Републици Српској“, нагласио је Бореновић.

Бореновић сматра да, уколико резултати за Српску не буду објављени, то показати да је, како каже „постојала нека врста прећутне сагласности између власти у Републици Српској са и ХДЗ-ом, политичком странком која руководи Агенцијом за статистику БиХ“.

Директор Агенције за статистику Велимир Јукић донио је јуче одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода и мимо захтјева Завода за статистику Републике Српске.

Јукић је на конференцији за новинаре у Сарајеву саопштио да ће према овој одлуци 196.000 спорних пописница бити третиране као резидентни становници.

Повезане вијести: