http://pdp.rs.ba/poslanitsi-pdp-bojkotuju-premijerku/

Посланици ПДП напуштаће сједнице Народне скупштине Републике Српске док на сједници или на било којем другом форуму буде говорила премијерка Српске Жељка Цвијановић, рекао је потпредсједник ове странке Бранислав Бореновић.

Бореновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ПДП не жели да присуствује сједницама на којима ће говорити особе које су, како тврди, учествовале у политичкој корупцији и куповини посланика.

Ово доказују, како је рекао, форензичке анализе спорног снимка из афере „Папак“ које су урађене у Холандији на захтјев опозиције.

„Када год Жељка Цвијановић за коју је доказано да је куповала народне посланике и слагала грађане Републике Српске, проговори на сједници Скупштине или било којем другом форуму, представници ПДП-а неће присуствовати том догађају нити ће да слушају некога ко је слагао грађане РС“, рекао је Бореновић који је навео да Цвијановић више и не зову предсједницом Владе РС.

Бореновић је рекао да додатни разлог за овакву одлуку представљају извјештаји који показују у каквом се стању данас налази Република Српска, а који ће бити разматрани на Шестој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске, која је заказана за 15. септембар.

„Од 18 извјештаја или информација које ће бити разматране на овој сједници, у 15 извјештаја стање је негативно или лошије у односу на претходни период“, додао је Бореновић, који је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС.

Говорећи о Нацрту закона о правима изабраних представника Републике Српске у периоду од 1991. до 1996. година, који ће бити разматран на Шестој сједници парламента Српске, Бореновић сматра да је ријеч о „политички мотивисаном закону“.

Бореновић је рекао да ће посланички клуб ПДП-а предложити да се у тај закон угради одредба да исплата новчаних накнада започне 1. јануара 2020. године.

„Предложићемо да се до тада тај износ од 2,1 милиона КМ на годишњем нивоу равномјерно распоређује у односу 50:50 одсто у Фонд за подршку породицама оптужених за ратне злочине пред Хашким трибуналом и за повећање накнада ратним војним инвалидима од прве до четврте категорије и породицама погинулих и несталих бораца“, истакао је Бореновић.

Коментаришући то што СНСД напушта чланство и чињеницу да је Николина Рудић недавно поднијела неопозиву оставку на мјесто предсједнице Клуба одборника и секретарке Општинског одбора СНСД-а у Лакташима, Бореновић је рекао да у тој странци нема демократије и размјене мишљења, па је све логичнији бунт оних који се не слажу с политиком коју води њено руководство.

Повезане вијести: