http://pdp.rs.ba/poslanicka-pitanja-kluba-poslanika-pdp-a-na-16-sjednici-nsrs/

У току 16. сједнице Народне скупштине Републике Српске, клуб посланика Партије демократског прогреса је поставио многа питања Влади Републике Српске. Тражени су одговори који имају везе са одласком премијерке Жељке Цвијановић у Вашингтон и свим медијским манипулацијама које су пратиле тај догађај, корисност и коштање те посјете, затим питања опште економске и друштвене природе, начина функционисања појединих служби у склопу Владе Републике Српске и њиховог односа према одређеним партијама, те питања о раду Јавног сервиса Републике Српске, то јест дјеловања и састава Програмског савјета Радио Телевизије Републике Српске.

Овим питањима Клуб посланика жели да подстакне Владу и надлежне институције на одговорност приликом дјеловања у име Републике Српске и њених грађана. Ово су нека од тих питања:

  1. Тражимо детаљан извјештај о боравку премијерке Републике Српске у Вашингтону за вријеме инаугурације предсједника САД Доналда Трампа. Судећи по извјештајима Радио-телевизије Републике Српске, Република Српска је остварила бројне контакте који су добри за Републику Српску. Које бенефиције тачно ће Република Српска имати од боравка премијерке Жељке Цвијановић у Вашингтону? Молимо вас да набројите таксативно, а уколико се евентуално ради о новцу или помоћи коју ће Република Српска добити наведите тачан износ. И да ли је у питању бесповратна помоћ или кредит.
  2. Захтјевамо пуни финансијски извјештај боравка премијерке РС Жељке Цвијановић и њене делегације у САД. Молимо вас да нам доставите рачуне хотелског смјештаја, авио превоза и трансфера, трошкове репрезентације, куповине улазница за догађаје и културне манифестације којима је присуствовала.
  3. С ким тачно се састала премијерка током боравка у Вашингтону. Који су резултати састанка? Постоје ли записници, закључци, дневни ред и протокол?
  4. Ко је, осим премијерке Цвијановић и супруге предсједника Републике Српске, још боравио у Вашингтону? Молимо вас да нам наведете сва имена, укључујући и обезбјеђење и службу протокола, те финансијски извјештај о њиховом боравку.
  5. На Радио-телевизији РС је на дан одласка премијерке РС Жељке Цвијановић у Вашингтон објављена наводна позивница за инаугурацију предсједника САД на њено име. С обзиром на то да се на позивници коју су медији објавили не види име премијерке Цвијановић, молимо вас да нам доставите позивницу или њену копију.
  6. У ком својству је у Америци боравила Сњежана Додик? Кога је представљала и која је њена улога? У складу са којим законским прописима је представљала Републику Српску, како је наведено у извјештајима јавног сервиса Републике Српске? Ко је платио њено путовање и боравак у Сједињеним Америчким Државама?
  7. С обзиром на то да је познато да инаугурацији САД присуствују само амбасадори, колико су плаћене улазнице за инаугурацију? И јесу ли ишле на трошак буџета Републике Српске?
  8. Зашто није испоштован Уговор о куповини имовине Фамос Коран Пале који је предвиђао уплату 2 800 000 км, запошљавање радника и покретање производње а Министар је тврдио да је ријеч о квалитеном партнеру који ће подићи индустријску производњу и бити од користи локалној заједници?
  9. Просторним планом Републике Српске од 2007. и његовим измјенама од фебруара 2015.године између осталог је предвиђена изградња брзог пута Приједор-Коз.Дубица-Доња Градина. Тачна формулација у Просторном плану гласи: „почетак и завршетак изградње брзог пута Приједор, Коз. Дубица, Доња Градина до 2025-е године“. Просторни план је својеврсни технички устав и представља највиши приоритет и обавезу за све органе и институције. Питање за министарство саобраћаја и веза: обзиром да је преосталих 8 година веома кратак период, да ли сте предузели било какве радње на реализацији овог пројекта?

Такође, Министарству саобраћаја и веза Републике Српске су упућена питања која се тичу дјеловања Радио-телевизије Републике Српске:

  1. Када истиче мандат актуелног Програмског савјета Радио-телевизије Републике Српске?
   Када ће Бојан Гребенар, као представник младих, бити разријешен дужности члана Програмског савјета РТРС, с обзиром на то да је у међувремену запослен у Кабинету градоначелника Бањалуке, што се не наводи у његовој званичној биографији на веб-сајту РТРС?
  2. Када ће бити изабран нови представник пензионера умјесто преминулог Мирка Ђукића?
  3. С обзиром на то да смо у извјештајима на Радио-телевизији Републике Српске током посљедње изборне кампање могли да видимо да се фондација Сорош доводи у везу са наводним рушењем Републике Српске, како је могуће да бивши директор Сорош центра буде члан Програмског савјета РТРС. Ради се о Небојши Ристићу, представнику послодаваца.
  4. Програмски савјет РТРС, по члану 50. Закона о Радио телевизији Републике Српске оснива се „ради потпунијег заступања и заштите интереса јавности у програмима РТРС“. С обзиром на то да смо више пута у Народној скупштини РС изразили сумњу да програм Радио-телевизије РС заступа интерес цјелокупне јавности у Републици Српској, тражимо да нам се достави извјештаји или записници са састанака Програмског савјета РТРС.

Клуб посланика Партије демократског прогреса, у име грађана које представљају у Народној скупштини Републике Српске траже од Владе Републике Српске да одговоре на ова питања детаљно и тачно.

Повезане вијести:

ПДП РС