http://pdp.rs.ba/pologos-dezerteri-se-nagradjuju-borci-kaznjavaju/

„Дезертери су рак рана овог друштва, јер се они награђују, а борци кажњавају, јер су дезертери заузели, односно, украли радна мјеста борцима у јавним предузећима, локалним установама и републичким институцијама и ту неправду треба барем мало исправити“, став је Зорана Пологоша, посланик ПДП-а у Народној скупштини РС који је изразио на данашњој конференцији за штампу у просторијама ове странке у Требињу.

„У рату смо побиједили непријатеља, а у миру смо изгубили од дезертера, дали смо своје животе и дијелове тијела да би они данас уживали привилегије које не заслужују и из тог разлога мислим да се треба увести неки порез на плату или неки други вид опорезивања на њихова примања, јер не заслужују привилегије које имају“, навео је даље Пологош.

Он додаје да је то минимум којим се требају борци, породице погинулих и РВИ обештетити, те да борачка популација коначно мора да има посебан статус, као и Борачка организација РС, јер, како каже, да није било бораца, ратних војних инвалида и погинулих бораца – не би било ни посланика првог сазива Народне скупштине РС, за које се сада тражи да, и поред чињенице да су сви материјално збринути, имају мјесечну накнаду од 1.200 марака, а незапослени демобилисани борци немају готово ништа.

Пологош је казао да ПДП за четврти квартал ове године припрема нови текст Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС, као и Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, којима ће настојати да побољшају положај борачких категорија.

Подсјетивши да Ствараоци већ имају накнаде и проглашени су борцима прве категорије, а имају и ордење за које примају око 400 марака, Пологош додаје да ће посланици ПДП-а тражити накнаде за све ордење и медаље демобилисаних бораца, јер је тренутно стање такво да се један орден плаћа, а други не.

Будући да борци имају најнижа примања и личне и породичне инвалиднине у региону, гдје је мјесечни борачки додатак поражавајући за оне који их примају, он тврди да је потребна и нова категоризација бораца и пристојне накнаде за борце без примања.

Напомињући да је Уредба о стамбеном збрињавању ријешила одређени број ових питања борачких категорија, ПДП ће, каже, тражити нову уредбу и брже рјешавање осталих, макар оних најтежих категорија ове популације.

 

Сарансак

Повезане вијести:

ПДП РС