http://pdp.rs.ba/podrska-udruzenju-4-u-borbi-za-bolju-i-pravedniju-socijalnu-zastitu-svakog-djeteta-u-rs/

Форум жена ПДП подржава иницијативу Републичког удружења породица са четворо и више дјеце којом ће се од надлежних институција тражити укидање цензуса на дјечији додатак као и дјечији додатак у минималном износу од стотину конвертибилних марака за свако дијете у Републици Српској, односно измјена Закона о дјечијој заштити. Удружење је своју борбу започело организовањем потписивања петиције на Тргу Крајине у Бањалуци, али и у другим градовима широм Републике Српске гдје ову активност подржавају локална удружења 4+ и многе друге невладине организације и суграђани.

Према цензусу, породица која остварује приход од најмање 90 КМ по члану (уз процјену вриједности аутомобила) нема право на дјечији додатак. Висина дјечијег додатка тренутно је: прво дијете нема право, друго дијете – 35 КМ, треће – 75 КМ, четврто – 35 КМ и свако сљедеће нема право. Значајно је нагласити да због овако утврђеног цензуса веома мали број грађана остварује ово право а о томе колико су ови износи редуковани и недовољни, сувишно је говорити. Сматрамо да мјере које актуелна власт проводи по питању популационе политике апсолутно нису испуниле очекивања те ову активност препознајемо као чин изузетне воље и посвећености овог Удружења да питања дјеце ставе у ред приоритета којима се мора дати заслужена пажња а на ове захтјеве промптно и ефикасно одговорити.
Иако питања дјечијих права и заштите дјетета декларативно постоје унутар неколико домаћих стратешких докумената на којима би се требао темељити и легоислативни оквир везан и за ова питања дјечије заштите, она у пракси представљају исписано али мртво слово на папиру, а ова тематика врло често бива и злоупотријебљена нарочито у предизборним кампањама политичких партија које се тренутно налазе на власти. Због свега наведеног исказујемо подршку напорима овог Удружења да се избори за инвестирање у будућност дјеце јер је сасвим јасно да уколико се надлежне институције оглуше о ову и овакве иницијативе и ако праведне политике најбољег интереса дјетета не угледају свјетло дана, ова земља неће моћи опстати а њено тренутно ионако лоше управљање, кренуће у још већи суноврат.

Акција ће трајати до сриједе, 25.11. о.г., па позивамо све наше чланове, као и све грађане Републике Српске, да пронађу пунктове у својим локалним заједницама гдје се ова петиција може потписати и на тај начин пруже подршку овој племенитој, и за све нас значајној борби. Успјех је извјеснији ако у реализацију оваквих иницијатива уђемо заједно.

Ваш Форум жена ПДП

Повезане вијести: