http://pdp.rs.ba/podrska-predsjednika-borenovica-zagovaranju-mjera-pronatalitetne-politike-na-konferenciji-pod-nazivom-polozaj-mnogoclanih-porodica-u-republici-srpskoj-odrzanoj-u-doboju/

Предсједник Бореновић присуствовао је конференцији под називом ‘’Положај вишечланих породица у Републици Српској” одржаној у Добоју.

Организатор овог догађаја је Удружење породица са четворо и више дјеце “Будућност 4” Добој и Републичко удружење 4+ а Град Добој генерални покровитељ манифестације.

Партија демократског прогреса одредила је демографска и питања популационе политике као једно од кључних програмских области те тиме преузела одговорност за предан рад и подршку првенствено удружењима, стручној јавности и појединцима који су ангажовани унутар овог поља.

“Демографски проблем Републике Српске врло је озбиљан и не схвати ли се као стратешко питање опстанка кроз кључне документе и институције нисмо сигурни у нашу будућност и континуитет. Влада мора што прије донијети скуп мјера породичне политике јер ефекти постојећих пронаталитетних мјера у Републици Српској нису испунили очекивања.” – истакла је Оливера Недић, предсједница добојског Удружења породица са четворо и више дјеце „Будућност 4“.


“Република Српска још од 2002, петнаесту годину узастопно, биљежи негативан природни прираштај, а пад стопе наталитета константа је већ неколико деценија, али је актуелна и регресија ових цифара у протеклим годинама те је демографски опоравак неизвјестан и уз много радикалније мјере подршке рађању од постојећих.” – истичу организатори. 

На конференцији су говорили истакнути стручњаци и активисти о темама као што су: положај вишечланих породица у РС, подручја заједничке одговорности свих актера у друштву од којих зависи да ли ће наши закони и политике у демографској области бити довољно одговорни према породици као кључној основи друштва, демографски изазови и примјери добре праксе на европском простору, проблеми са којима се суочавају локална и Републичко удружење, и сл.

Циљ ове конференције, како истиче Недићева, је да на једном мјесту окупи доносиоце одлука на локалном и на републичком нивоу како би прихватили властиту одговорност у контексту те да представници удружења и стручњаци који су се бавили овом проблематиком, изнесу конкретне приједлоге којим би се ефикасније дјеловало када је ријеч о проблемима са којима се суочавају многочлане породице.

Приликом обраћања скупу предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је истакао да политика Владе Републике Српске за резултат има депопулацију као и негативан природни прираштај од 35 % што га сврастава у најгори просјек у региону те да такво стање захтијева озбиљне мјере јавне политике.

Предсједник удружења многочланих породица Републике Српске Јован Радовановић у свом излагању је нагласио да је стамбено збрињавање горући проблем ове популације, те додао да је преко 70 % ових породица незапослено.

Догађају је присуствовало око стотину учесника, укључујући представнике законодавне и извршне власти, представнике 30-ак удружења породица са четворо и више дјеце из РС, невладиних и међународних организација те медија а овакав одзив потврдјује да су дјеца и породица још увијек основне вриједности нашег друштва, као оног које је окренуто човјеку и полази од човјека те даје наду да ће предложене мјере угледати свјетло дана.

Повезане вијести: