http://pdp.rs.ba/podnesena-interpelacija-o-ekonomskim-pitanjima/

Група посланика опозиције у Народној скупштини РС поднијела је прву интерпелацију у историји парламентаризма у Српској у којој се тражи скупштинска расправа о 22 питања у вези са економском политиком Владе Српске.

Посланик ПДП-а Перица Бундало, који је са посланицима СДС-а Недељком Гламочаком и НДП-а Зорком Андрић, предао данас интерпелацију предсједнику Народне скупштине, рекао је новинарима да је, према Пословнику парламента и након подношења интерпелације, Влада дужна да у року од 60 дана одговори на постављена питања.

– Након достављања одговора, интерпелација и одговори Владе уврштавају се у дневни ред прве наредне сједнице Народне скупштине. Ако Влада не одговори интерпелација се, такође, уврштава у дневни ред прве наредне сједнице по истеку тог рока – навео је Бундало.

Он је рекао да се не може десити да постављена питања из интерпелације, у којој су егзактни и званични подаци, не дођу на расправу у Народној скупштини.

– Српска се налази у озбиљним економским, финансијским и социјалним проблемима. Евидентан је пад животног стандарда, мизеран је раст нето плата од само 0,93 одсто просјечно годишње, пропале су три банке и са њима око 400 милиона КМ јавног новца, а укупан дуг увог тренутка износи више од 5,5 милијарди КМ… – навео је Бундало.

Он је најавио да ће се наредне четири интерпелације бавити стањем у јавним предузећима, криминалом, корупцијом и аферама, пензионим и здравственим системом и демографском катастрофом Српске.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да су нека од постављених питања у интерпелацији – зашто је економском политиком нарушен животни стандард грађана, зашто су пропале банке у Српској, зашто су оствариване ниске стопе привредног раста и слично.

– Свакодневно тонемо у дужничко ропство и имамо низак стандард грађана, ниске плате и пензије, а не измирују се обавезе радницима. На сцени је и пропаст јавних предузећа, а посљедње су “Робне резерве – рекао је Гламочак, који је додао да није довољно рећи да је Српска бољи ентитет у БиХ јер у интепелацији многи подаци говоре супротно, о чему, како каже, најбоље знају грађани.

Interpelacija o ekonomskoj politici

 

Повезане вијести:

ПДП РС