http://pdp.rs.ba/poceo-sastanak-lavrov-crnadak/

У Никозији је почео састанак министра спољних послова у Савјету министара Босне и Херцеговине Игора Црнадка и министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова.

На састанку наглашено да Русија поштује опредјељење БиХ да се придружи ЕУ, те да цијени одлуку свих нивоа власти у БиХ да се истовремено развијају добри односи са Русијом.

Министри су констатовали да најважнији сегменти сарадње у наредном периоду треба да буду економија и већа спољнотрговинска размјена.

Истакнут је велики значај састанка Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу између БиХ и Русије, који је након дуже паузе одржан 17. маја у Москви.

Црнадак је захвалио Лаврову за потписивање Споразума о клириншком дугу Русије према БиХ у износу од 125 милиона долара јер је БиХ једина земља на простору бивше Југославије којој ће тај дуг бити исплаћен у готовом новцу.

Он је информисао Лаврова да је окончана процедура ратификације овог споразума у институцијама БиХ.

Министри су разговарали и о другим областима сарадње, а Црнадак је посебно истакао значај одлуке Владе Русије да у школској 2016/2017. години додијели 40 државних стипендија студентима из БиХ.

Лавров и Црнадак разговарали су и о политичкој и безбједносној ситуацији на западном Балкану, а потврђено је да је Русија изузетно заинтересована за дугорочну стабилност и просперитет цијелог региона.

 

Повезане вијести:

ПДП РС