http://pdp.rs.ba/pocelo-obiljezavanje-dana-republike-srpske-postrojen-treci-pjesadijski-puk/

Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ положили су данас вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, гдје су били постројени припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Нико се не може натјерати да нешто слави или не

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да су сва оспоравања прославе Дана Републике Српске непотребна, јер је Српска усвајањем новог Закона о Дану Републике практично провела одлуку Устваног суда БиХ.

„Свако ко је мислио на силу натјерати некога да нешто слави или не слави неће успјети и једино је могућ договор и компромис“, истакао је Иванић.

Он је рекао да, као што српским званичницима нису сметали неки датуми који се славе у Федерацији БиХ, тако ни предстваницима тог ентитета не треба да сметају датуми који се славе у Републици Српској.

Иванић је подсјетио да је у Републици Српској усвојен Закон о Дану Републике, због чега није основано позивање на уставне судове и неке одлуке.

„Тим законом је практично спроведена одлука Устваног суда БиХ и са тог становништа сматрам да су испуњени услови да се потпуно нормално иде даље. Очито, међутим, да многима није стало да се иде нормално“, каже Иванић.

Рапорт предат Иванићу

Почасна јединица Оружаних снага БиХ била је постројена на главној саобраћајници на улазу у гробље Свети Пантелија у Бањалуци, а страјешина јединице је предао рапорт предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

Предсједавајући Предсјендиштва БиХ Младен Иванић изјавио је да као члан Предсједништва БиХ има право на почасну јединицу Оружаних снага (ОС) БиХ, те да је то био случај и данас у Бањалуци, када је пологао вијенце у оквиру обиљежавања Дана РС.

„Ја сам одлучио, а не они, да хоћу да имам почасну једницу и њихова обавеза је била да испуне моје наређење. Врло јасно и свјесно то радим, зато што желим да покажем да у овој земљи нема покушаја да се неко дисциплинује“, рекао је Иванић новинарима.

Ако неко, како је нагласио, за ово сноси одговорност, онда је то он.

„Ово сматрам потпуно природним и нормалним. Мени као предсједавајућим Предсједништва БиХ почасна јединица ‘припада’ и то је и био начин како сам рекао да ће они у овоме учествовати“, истакао је он.

Иванић је прецизирао да ова почасна једница ОСБиХ неће учествовати у свечаној смотри, али ће бити присутни да дају почаст (рапорт) њему као предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Повезане вијести:

ПДП